Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

«Diamond League» με τα «Τσικλητήρεια» εκτός!

Είκοσι χρόνια πέρασαν από την πρώτη εμφάνιση οργανωμένων μίτινγκ στο στίβο. Τα «Golden Four» έγιναν «Grand Prix», μετά δημιουργήθηκαν τα «Super Grand Prix» και τα «Golden League», όμως με την πάροδο των ετών κάτι έπρεπε να αλλάξει.
Έπρεπε να μεγαλώσει το ενδιαφέρον αθλητών, χωρών, αλλά και χορηγών.
Έπρεπε η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) να ανακατέψει την τράπουλα να δημιουργήσει μία νέα σειρά αγώνων που δεν θα δίνει μπάρες χρυσού όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά… διαμάντια.
Η «Diamond League» όπως ονομάζεται η νέα σειρά αγώνων περιλαμβάνει 15 αγώνες διάρκειας μίας ημέρας και θα δίνεται η δυνατότητα σε αθλητές 32 αγωνισμάτων να παίρνουν μέρος. Ο αθλητής με τους περισσότερους βαθμούς σε κάθε αγώνισμα στο τέλος της σειρά θα παίρνει από ένα διαμάντι 4 καρατίων αξίας περίπου 80.000 δολαρίων.

Δεν θα χρειάζεται λοιπόν κάποιος αθλητής να κερδίζει και τους επτά αγώνες όπως ήταν στα Golden league ή να περιμένει έναν ή και δύο χρόνια για να συμπεριληφθεί το αγώνισμά του και να πάρει τις μπάρες χρυσού.
Στο νέο μοντέλο τα μίτινγκ θα πηγαίνουν δύο – δύο και υποχρεωτικά θα διεξάγονται και τα 32 αγωνίσματα (16 στο ένα και 15 στο άλλο). Τα χρηματικά έπαθλα θα είναι 26.000 δολ. ανά αγώνισμα (8.000 για τον πρώτο και από εκεί και κάτω 6.000, 4.000, 3.000, 2.000, 1.500, 1.000 και 500 δολ.), δημιουργώντας συγκεκριμένο προϋπολογισμό για αμοιβές αθλητών στα 416.000 δολ., ενώ αθλητές και διακρίσεις θα έχουν επιπλέον αμοιβή για τη συμμετοχή όπως συμβαίνει και σήμερα.
Η βαθμολογία απλή και μόνο για τους τρεις πρώτους (4 βαθμοί, 2 και ένας) κάθε αγωνίσματος με την προϋπόθεση ότι θα διεξαχθεί επτά με οχτώ φορές. Στο τελικό οι βαθμοί θα είναι διπλάσιοι (8,4 και δύο βαθμοί) και ο νικητής με τους περισσότερους βαθμούς θα παίρνει σε κάθε αγώνισμα ένα διαμάντι.

Και πάλι τα «Τσικλητήρεια» εκτός λίστας
Στο… κόλπο βρίσκονται ήδη 12 μίτινγκ, ενώ τρία ακόμα αναμένεται να ενταχθούν. Η Βρετανία έχει δύο ένα στο Λονδίνο το μοναδικό με δύο ημέρες διάρκεια και όλα τα αγωνίσματα και ακόμα ένα κατά πάσα πιθανότητα στο Γκέιτσχιντ ή το Σέφιλντ. Ακόμα είναι τα μίτινγκ στο Όσλο, τη Στοκχόλμη, το Μονακό, το Παρίσι, οι Βρυξέλλες, η Νέα Υόρκη και το Γιουτζίν στις ΗΠΑ, η Ζυρίχη (το κορυφαίο όλων) και ένα στην Κίνα.
Τη συμφωνία θα υπογράψουν ακόμα το Βερολίνο, η Ρώμη και η Ντόχα.
Όσο για την Αθήνα και τα Τσικλητήρεια ούτε κουβέντα. Η Ελλάδα απέχει από αυτή την εξαιρετική και με οικονομικούς όρους «Diamond League» αν και πολλοί περίμεναν ότι θα είναι μέσα. Βλέπετε φέτος η Ελλάδα διοργανώνει τον τελικό των γκραν πρι στη Θεσσαλονίκη και θα ήταν λογικό τα «Τσικλητήρεια» να θέλουν να αναβαθμιστούν μετά την διετή υποβάθμιση σε κατηγορία και υπηρεσίες.