Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Οι Αυστραλοί μετά από 105 χρόνια κέρδισαν τέσσερα μετάλλια

Τέσσερα Ολυμπιακά μετάλλια πρόσθεσε στη συλλογή της η Αυστραλία μετά από μία μεγάλη διαμάχη ανάμεσα σε ιστορικούς και στατιστικούς για Αγώνες που έγιναν πριν από 105 χρόνια.
Ακούγεται απίστευτο όμως είναι πραγματικό.
Στο Σεντ Λούις το 1904 στους Ολυμπιακούς Αγώνες πήρε μέρος στην κολύμβηση ο Φράνσις Γκέλεϊ που κέρδισε στην κολύμβησης τέσσερα μετάλλια, τρία αργυρά στα 200μ., 400μ. και 800μ. ελεύθερο και ένα χάλκινο στο ένα μίλι.
Τα μετάλλια είχαν χρεωθεί στις ΗΠΑ επειδή το διάστημα εκείνο έμενε στις ΗΠΑ, ενώ για τους Αμερικανούς είχε αποκτήσει και την υπηκοότητα. Το τελευταίο όμως έγινε το 1906, δύο χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς.
Η έρευνα που έκανε ο ιστορικός της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αυστραλίας Χάρι Γκόρντον απέδειξε ότι ο Γκέλεϊ αποφοίτησε από σχολείο του Μπρισμπέιν και στα 22 του χρόνια αγωνίστηκε στο Σεντ Λούις. Απέκτησε την υπηκοότητα το 1906 και εγκαταστάθηκε στην Καλιφόρνια όπου πέθανε το 1972.
Ο Αυστραλός ιστορικός επιβεβαιώθηκε ως προς τα στοιχεία από την ένωση ιστορικών και στατιστικών που ακόμα εξετάζουν πολλές εθνικότητες αθλητών που αγωνίστηκαν το 1900 στο Παρίσι και το 1904.

«Και οι δύο αυτές διοργανώσεις ήταν πολύ κακά οργανωμένες στο περιθώριο διεθνών εκθέσεων και με πολλές παραλείψεις» αναφέρει η ανακοίνωση της Αυστραλιανής Ολυμπιακής Επιτροπής. Βέβαια αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε στην Ελλάδα και για αυτό η χώρα μας ανέλαβε να διοργανώσει και πάλι τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1906 που μπορεί η ΔΟΕ να μην μετράει στη σειρά όμως αν δεν ήταν η συγκεκριμένη διοργάνωση στο Παναθηναϊκό Στάδιο ο θεσμός θα είχε σβήσει από την κακή οργάνωση.
Βέβαια θα αναρωτηθείτε γιατί οι Αυστραλοί ζητούσαν τόσο πολύ τα συγκεκριμένα μετάλλια.
Η απάντηση προκύπτει αν ρίξουμε μια ματιά στον πίνακα των μεταλλίων της Αυστραλίας σε κάθε διοργάνωση. Θα διαπιστώσουμε πολύ εύκολα ότι έχουν σε όλες τις διοργανώσεις έστω και ένα μετάλλιο εκτός από το 1904. Κάτι έπρεπε να κάνουν, το έψαξαν και τελικά προσέθεσαν τέσσερα στη συλλογή τους.
Τώρα λοιπόν έχουν συνολικά 446,5 μετάλλια από τα οποία 123 χρυσά, 144 αργυρά και 169,5 χάλκινα.
Όσο για τις ΗΠΑ, τα τέσσερα μετάλλια δεν πρόκειται να τους… λείψουν. Από το 1896 έως και το 2008 έχουν κερδίσει συνολικά 2.249 μετάλλια από τα οποία 933 χρυσά, 674,5 αργυρά και 641,5 χάλκινα. Φυσικά όλες οι αναφορές σε μετάλλια αφορούν θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.