Δεν αρκεί να κάνουμε ελέγχους εντός και εκτός αγώνων, θα πρέπει και το εργαστήριο ντόπινγκ της Αθήνας να αναβαθμιστεί, να στηριχτεί οικονομικά και να αποκτήσει τα μέσα εκείνα που θα του επιτρέψουν να κερδίσει τη χαμένη τους αίγλη.
Το πρόσφατο παρελθόν έδειξε ότι αδυνατεί να ανιχνεύσει ουσίες που βρέθηκαν σε άλλα διαπιστευμένα εργαστήρια από τη ΔΟΕ, όπως σε αυτό της Κολωνίας όπου «πιάστηκαν» οι αθλητές της άρσης βαρών, της κολύμβησης και του στίβου.
Η απουσία οικονομικών πόρων για εξοπλισμό και αναλώσιμα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κέντρο στο ΟΑΚΑ. Και μένουμε σε αυτά διότι επιστημονικό προσωπικό διαθέτει και μάλιστα αρκετά ικανό.
Αυτό που δεν διαθέτει είναι η «εμπιστοσύνη». Είτε αυτή έχει να κάνει στις σχέσεις μας με το εξωτερικό και τη ΔΟΕ και τη WADA ειδικότερα είτε αφορά τους αθλητές.
Από την άλλη πλευρά το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) συνεχίζει να δίνει εντολές για διενέργεια ελέγχων. Μόνο την τελευταία εβδομάδα έγιναν 66 κοντρόλ σε επτά αθλήματα, ενώ από την αρχή του έτους πάνω από 300 έλεγχοι εντός και εκτός αγώνων έχουν γίνει.
Όμως κενά πάντα υπάρχουν. Οι Γερμανοί για παράδειγμα που κάνουν εντατικούς ελέγχους διαπίστωσαν πρόβλημα στο ποδόσφαιρο και αλλάζουν τη διαδικασία από τη νέα αγωνιστική περίοδο.
Η νέα διαδικασία αφορά τους ποδοσφαιριστές και τον τρόπο που θα πηγαίνουν στο κοντρόλ. Όλα ξεκίνησαν από μία 10λεπτη καθυστέρηση των Αντρέας Ιμπερτσμπέργερ και Κριστόφ Γιάνκερ της Χοφενχάιμ πριν από έναν μήνα. Οι παίχτες άργησαν να πάνε για κοντρόλ και οι φήμες για παραποίηση του ελέγχου… φούντωσαν. Αν και απαλλάχθηκαν από την κατηγορία τόσο οι παίχτες όσο και οι ομάδα αλλάζει η διαδικασία και πλέον οι παίχτες που θα επιλέγονται δεν θα πηγαίνουν στα αποδυτήρια μετά το τέλος του αγώνα και από εκεί με καθυστέρηση στο κοντρόλ, αλλά απ’ ευθείας θα τους συνοδεύουν οι ελεγκτές στην αίθουσα του κοντρόλ.
Και επειδή στη Γερμανία δεν… παίζουν η ομάδα τιμωρήθηκε με πρόστιμο 75.000 ευρώ και ο αρμόδιος της ομάδας που υποστήριξε ότι «άργησε να ενημερώσει τους παίχτες» με 2.500 ευρώ.
Λέτε να γίνονται τέτοια και στην Ελλάδα σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και στα υπόλοιπα ομαδικά;
Είναι μία καλή ερώτηση για το ΕΣΚΑΝ και μία πρώτης τάξης ευκαιρία να απαντήσουν ή να «κλείσουν το παράθυρο» αν υπάρχει.
Για την ιστορία πάντως αναφέρουμε ότι πέρσι τον Απρίλιο, το ΕΣΚΑΝ πήγε στην προπόνηση της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, όμως δεν βρήκε καμιά. Η ΑΕΚ είπε ότι είχε δώσει ρεπό στους παίχτες και είχε ενημερώσει, ενώ στον Ολυμπιακό χάλασε το φαξ και δεν πρόλαβαν να ενημερώσουν.
Τώρα αν αυτό γινόταν σε Αγγλία, ή Ισπανία, ή Ιταλία ή Γερμανία ή σε άλλο προηγμένο κράτος καμία από τις δύο ομάδες δεν θα ξέφευγαν...