Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Εμείς πήγαμε κατευθείαν στο Μεταπτυχιακό...

Εδώ και αρκετό καιρό το http://greek-olympics.blogspot.com ασχολείται με την προσπάθεια της Βρετανίας και της Ρωσίας να ιδρύσουν Ολυμπιακό Πανεπιστήμιο και μάλιστα τα έχουν καταφέρει με τη σύμφωνη γνώμη και της ΔΟΕ.
Και ενώ εμείς στην Ελλάδα δεν διαθέτουμε το Πανεπιστήμιο, από μόνοι μας δημιουργήσαμε ένα μεταπτυχιακό τμήμα. Τέλος πάντων καλό είναι και αυτό, αν και θα δούμε στη συνέχεια τι θα πετύχει. Έδρα του μεταπτυχιακού οι εγκαταστάσεις στην Αρχαία Ολυμπία.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ολυμπιακές Σπουδές, Ολυμπιακή Παιδεία, Οργάνωση και Διαχείριση Ολυμπιακών Εκδηλώσεων», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, τόνισε: «Η νέα πολιτική λειτουργίας της ΔΟΑ στοχεύει στη διεύρυνση των δράσεων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, συνυπολογίζοντας τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και πολιτισμικές συνιστώσες.
Στο πλαίσιο αυτού του διευρυμένου παιδαγωγικού και επιστημονικού ρόλου που διεκδικεί η Ακαδημία, το διεθνές μεταπτυχιακό που οργανώνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και έχει την ευγενική στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, αποσκοπεί να ενισχύσει την ανάπτυξη και προώθηση της έρευνας με διεπιστημονικά κριτήρια, αποφεύγοντας την εσωστρεφή αντίληψη και τη μονομέρεια της δράσης».
Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το πρόγραμμα ως κύριο σκοπό έχει να διδάξει τις ηθικές αρχές του Αθλητισμού και του Ολυμπιακού πνεύματος.
Οι πιο πολλοί φοιτητές που θα ενταχθούν θα είναι αλλοδαποί, οι οποίοι και θα γνωρίσουν τον πολιτισμό και την παράδοση της χώρας μας και θα γίνουν ικανοί πρεσβευτές της πατρίδας μας στη χώρα καταγωγής τους».

Ο Σπύρος Καπράλος
«Η ΕΟΕ – είπε ο πρόεδρος Σπύρος Καπράλος – στηρίζει ολόψυχα την πρωτοβουλία αυτή της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, θεωρώντας ότι το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα μπορεί να καλύψει κοινωνικά, ηθικά και πνευματικά κενά που υπάρχουν στις μέρες μας, μέρες δύσκολες για τη νεολαία μας.
Οι Ολυμπιακές Σπουδές, η Ολυμπιακή Παιδεία, η Οργάνωση και Διαχείριση Ολυμπιακών Εκδηλώσεων, οι τομείς δηλαδή που θα καλύπτονται από το πρόγραμμα αυτό, μπορούν να προσφέρουν όχι μόνον τη γνώση και την τεχνογνωσία, αλλά και το ήθος και την καλλιέργεια που έχουν ανάγκη οι νέοι άνθρωποι σήμερα, που βρίσκονται σε μια έντονη αναζήτηση αξιών και ιδανικών».
Στο χαιρετισμό της, η κυρία Μαριάννα Λάτση σημείωσε ότι «...η χρηματοδότηση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ολυμπιακές Σπουδές, Ολυμπιακή Παιδεία, Οργάνωση και Διαχείριση Ολυμπιακών Εκδηλώσεων" με το ποσό του ενός εκατομμυρίου Ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την ευρύτερη εκπαιδευτική πολιτική του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση για την ενίσχυση της τριτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, τη στήριξη των περιφερειακών πανεπιστημίων, την παροχή υποτροφιών και την προώθηση της διεπιστημονικής έρευνας στη χώρα μας».
Παρόν ήταν και ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, 'Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος στο χαιρετισμό του ανέφερε: «Αποτελεί καθήκον μας να στηρίξουμε το νεοϊδρυθέν Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο έρχεται να καλύψει ένα κενό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γύρω από το γνωστικό αντικείμενο της Ολυμπιακής φιλοσοφίας και παιδείας και την αναγκαιότητα να δημιουργήσουμε ως χώρα εξειδικευμένο προσωπικό που θα διαθέτει το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο σε θέματα του Ολυμπισμού και του αθλητισμού».

Μακριά και… αγαπημένοι
Μήνυμα απέστειλε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, όπου αναφέρει: «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το νέο πρόγραμμα, το οποίο είναι σε απόλυτη αρμονία με τη φιλοσοφία του Ολυμπιακού Κινήματος, θα προσφέρει την απαραίτητη γνώση και εκπαίδευση προκειμένου να επιμορφώσει υπεύθυνους πολίτες που θα επιδείξουν μέσω της αμοιβαίας κατανόησης, πνεύμα φιλίας, αλληλεγγύης και ευ αγωνίζεσθαι».
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα θα λειτουργήσει το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στην Αρχαία Ολυμπία και στο Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού στη Σπάρτη και θα απευθύνεται σε στελέχη Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, Εθνικών Ολυμπιακών Ακαδημιών, της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και φοιτητές που μελετούν τους άξονες δράσης του Ολυμπιακού Κινήματος και της Ολυμπιακής Εκπαίδευσης, όπως ακριβώς γινόταν και στο παρελθόν με τις συνόδους τις ΔΟΑ μόνο που τώρα «βαφτίστηκε» μεταπτυχιακό πρόγραμμα.