Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Άρχισαν τα… όργανα στην κολύμβηση με τα μαγιό

Δεν πέρασαν δύο ημέρες από την απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κολύμβησης (FINA) να περιορίσει τη χρήση συγκεκριμένων μαγιό μετά από έρευνα ότι βοηθούν στην επίτευξη επιδόσεων, όπως είχαμε γράψει στο http://greek-olympics.blogspot.com και ήρθε η πρώτη ακύρωση παγκόσμιου ρεκόρ.
Θύμα η Σουηδέζα Τερέσα Αλσχάμερ που κατέρριψε σήμερα το παγκόσμιο ρεκόρ στα 50μ. πεταλούδα σε αγώνες στο Σίδνεϊ, όμως η Ομοσπονδία της Αυστραλίας αποφάσισε να το ακυρώσει.
Τέσσερις ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση που έφερε την πρωτοφανή απόφαση στα χρονικά της κολύμβησης και που αν τελικά επικυρωθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία, κάτι που αναμένεται, θα φέρει τα πάνω, κάτω στο άθλημα.
Η Αλσχάμερ πέτυχε 25.44 στην Ολυμπιακή πισίνα του Σίδνεϊ κατά τη διάρκεια διεθνούς μίτινγκ, βελτιώνοντας το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ κατά δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου, είχε κάνει στη Βαρκελώνη το 2007 25.46, όμως δεν φορούσε ένα μαγιό όπως θα ήταν το λογικό, αλλά… δύο.

Την αποκάλυψη έκανε το τηλεοπτικό βίντεο και αμέσως μετά ήρθε η ακύρωση. Το θέμα όπως έχουμε γράψει αφορά τις προδιαγραφές των συγκεκριμένων μαγιό, που βοηθούν στην πλευστότητα μειώνοντας τις αντιστάσεις μέσα στο νερό. Μάλιστα η FINA «απέδειξε» μέσα από την έρευνα ότι εγκλωβίζεται ο αέρας μέσα σε αυτό.
Σκεφτείτε λοιπόν τι γίνεται όταν ένα αθλητής φορά όχι ένα, αλλά δύο όπως στην περίπτωση της 31χρονης Σουηδέζας, που μάλιστα βελτίωσε «ελάχιστα» το ρεκόρ της.
Εύκολα μπορεί να στηριχτεί η κατηγορία της παραποίησης αποτελέσματος. Αν το νέο ρεκόρ ήταν πολύ καλύτερο από το προηγούμενο ίσως να μην είχε τεθεί θέμα, όμως διαφορά 2 χιλιοστών του δευτερολέπτου είναι απίστευτα μικρή και αποτέλεσμα όχι της φυσικής κατάστασης του αθλητής, αλλά των τεχνικών μέσων.
Πάντως η αθλήτρια άσκησε έφεση κατά τη απόφασης και τώρα το θέμα θα πάει στη FINA και από εκεί αν δεν αλλάξει κάτι και η αθλήτρια θέλει να συνεχίσει δικαστικά στο Ανώτατο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS).