Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Τουρνουά μπάσκετ στο Λονδίνο μετά από 11 χρόνια

Μπορεί στην Βρετανία να ασχολούνται πολύ με τα αθλήματα, ακόμα και με αυτά που δεν γνωρίζουμε στην Ελλάδα όπως το σκουός, όμως υπάρχει ένα που στη χώρα μας φέρνει διακρίσεις αλλά εκεί στο «νησί» δηλώνουν άγνοια.
Ο λόγος για το μπάσκετ.
Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, το άθλημα είναι… άγνωστο στη Μεγάλη Βρετανία όχι μόνο σε επίπεδο διακρίσεων, αλλά και σε επίπεδο διοργανώσεων.
Τώρα με την ευκαιρία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2012 έχουν ξεκινήσει να φτιάξουν μία ομάδα, αλλά και να μάθουν τα μυστικά της διοργάνωσης ενός τουρνουά.
Για να μάθουν λοιπόν διοργανώνουν το καλοκαίρι (14-16 Αυγούστου) για πρώτη φορά μετά το 1998 διεθνές τουρνουά στο «Ο2» τη μεγαλοπρεπή κλειστή αρένα στο Τάμεση με συμμετοχή Τουρκίας, Ισραήλ, Σλοβενίας και Βρετανίας.
Βέβαια δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού πρώτο άθλημα είναι το ποδόσφαιρο, ακολουθεί το ράγκμπι, ενώ πολύ ψηλά είναι ο στίβος, η κολύμβηση, η κωπηλασία και μερικά ακόμα… άγνωστα στους Έλληνες σπορ.

Τα πρώτα τους βήματα κάνουν οι Βρετανοί και σε επίπεδο ομάδας.
Με αίτηση ψάχνουν παίχτες για να αγωνιστούν με την ολυμπιακή Ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας που δεν πρόκειται να κάνει και καμία σπουδαία εμφάνιση, όμως επειδή φιλοξενούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πάρουν μέρος χωρίς πρόκριση.
Η Ομοσπονδία (BBF) δημιουργήθηκε το 2005, ενώ έναν χρόνο μετά έβαλαν αγγελία για προπονητής της ομάδας κάτω των 20 ετών που θα δημιουργούσε την Ολυμπιακή Ομάδα. Το Σεπτέμβριο του 2006 η Βρετανική ομάδα αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μετά το απουσία δεκατεσσάρων ετών.
Και επειδή στη Βρετανία τα χρήματα του αθλητισμού προέρχονται από την ιδιωτική πρωτοβουλία δύσκολα θα δούμε το μπάσκετ να συνεχίζει μετά το 2012. Τώρα υπάρχει κρατική χρηματοδότηση από το «Ολυμπιακό Λαχείο» και την Κυβέρνηση, όμως αυτά αφορούν μόνο τη διοργάνωση στο Λονδίνο.
Μετά το μπάσκετ θα επιστρέψει σε «χειμερία νάρκη» στο «Νησί».