Όταν όλοι έχουν ξεχάσει την Αρχαία Ολυμπία, ο Αντώνης Σαμαράς, υπουργός Πολιτισμού σήμερα, φαίνεται όχι μόνο ότι έχει μνήμη, αλλά γνωρίζει πολλά περισσότερα για τον τόπο.
Σε μερικούς μήνες είναι η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βανκούβερ, μία εκδήλωση εξαιρετικά σημαντική τόσο σε Ολυμπιακό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο προβολής της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό αποφάσισε να πάει μέχρι την Αρχαία Ολυμπία, κοιτίδα τους Ολυμπισμού να δει τα έργα αποκατάστασης αλλά και να ενημερωθεί για τις επιπλέον εργασίες.
Εκτός από το μουσείο που δεν σώθηκε την τελευταία στιγμή από τη μεγάλη φωτιά του Αυγούστου του 2007, βρέθηκε και στον Κρόνιο Λόφο.
Είναι – θυμάστε – ο λόφος που βρίσκεται απέναντι από το αρχαίο στάδιο και τα μνημεία (τα χωρίζει ένας δρόμος 4 μέτρων) εκεί όπου «κάηκαν μόνο μερικά δέντρα» όπως είχε πει ο Γιώργος Βουλγαράκης υπουργός Πολιτισμού τότε, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει ιδέα για την ιστορικότητα του λόφου.
Τα όσα έχουν γίνει με τη δενδροφύτευση του 2008 έχουν πάει πολύ καλά, αν και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις με την προ της πυρκαγιάς κατάσταση του περιβάλλοντος. Ίσως σε 50 χρόνια να έχουν φτιάξει τα πράγματα, όμως ο λόφος εξακολουθεί να είναι «γυμνός» όπως δείχνει και η επάνω φωτογραφία.
Ένας λόφος που δεν φαινόταν καν από το μνημείο που είναι θαμμένη η καρδιά του Πιερ Ντε Κουμπερτέν.
Παρόλα αυτά θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι έχει γίνει πρόοδος.
Πρόοδος όμως θα πρέπει να γίνει και από την ΕΟΕ σε μερικά διοικητικού χαρακτήρα θέματα, μιας και η περιοχή ανήκει σε αυτήν. Μπορεί να είναι η έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, όμως ανήκει στην ΕΟΕ.
Το πρώτο που θα έπρεπε να κάνει είναι να διατάξει έστω και τώρα με αρκετή καθυστέρηση έρευνα για να διαπιστώσει τους λόγους που ή δεν λειτούργησε καθόλου το σύστημα πυρόσβεσης ή υπολειτούργησε, αν και δαπανήθηκαν περίπου 2 εκατ. ευρώ πριν από το 2004 για την προστασία του χώρου.
Επίσης θα πρέπει να διερευνήσει ακόμα και τυχόν ποινικές ευθύνες μελών της σχετικά με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της προηγούμενης διοίκησης και τέλος να μάθει που πήγαν τα 2 εκατ. ευρώ που έδωσε η Coca-Cola για την αποκατάσταση του χώρου και άλλες εταιρίες στην ΕΟΕ.
Να μάθει η νέα διοίκηση, αλλά και εμείς αν έπιασαν… τόπο.
Η καταστροφή της Αρχαίας Ολυμπίας δεν ήταν ένα δικό μας θέμα. Για καιρό αποτέλεσε μεγάλο θέμα στη διεθνή ειδησεογραφία, ενώ κάθε δύο χρόνια που ανάβει η Ολυμπιακή Φλόγα οι ξένοι ανταποκριτές θα αναφέρουν τα όσα έγιναν εκεί το καλοκαίρι του 2007.
Εκτός λοιπόν από την Ακαδημία που έχει σύστημα πυροπροστασίας που θα πρέπει να ελέγχεται και να δοκιμάζεται κάθε χρόνο το ίδρυμα «Λάτση» θα δαπανήσει 1,5 εκατ. ευρώ για την επέκτασή του, στους αρχαιολογικούς χώρους και το μουσείο.