Σε μία περίοδο μετά-Ολυμπιακή με την Ελληνική ομάδα να έχει πενιχρή συγκομιδή στο Πεκίνο και μία μεγάλη κουβέντα να έχει «στηθεί» για τα κίνητρα και τα πριμ που «οδηγούν» στο ντόπινγκ κατά την άποψη της πολιτείας που ήρθε να τα κόψει οι Αμερικανοί μας δίνουν και πάλι τα… φώτα τους. Το http://greek-olympics.blogspot.com/ παρακολουθεί και συγκρίνει εδώ και αρκετό καιρό την τακτική που ακολουθεί η Ελλάδα και οι ΗΠΑ.
Η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ εξέτασε τον προγραμματισμό της ομοσπονδίας στίβου και αποφάσισε όχι μόνο να δώσει πριμ για κάθε ένα μετάλλιο που κέρδισε το 2008 στο Πεκίνο, αλλά να επιβραβεύσει και τους αθλητές που σημείωσαν ατομικά ρεκόρ, αλλά και τις καλύτερες φετινές τους επιδόσεις στο Πεκίνο.
Μόνο για τους 23 αθλητές που κέρδισαν μετάλλια στο στίβο το συνολικό πριμ φτάνει τις 380.000 δολ. Κάθε χρυσό κοστολογήθηκε σε 25.000 δολ. κάθε αργυρό στα 15.000 δολ. και τα χάλκινα στις 10.000 δολ. Τα ποσά αυτά αναλογούν στους αθλητές που ανέβηκαν στο βάθρο και στα υπόλοιπα αγωνίσματα με την Ολυμπιακή Επιτροπή της πρώτης χώρας σε σύνολο μεταλλίων (110) να ξοδεύει για πριμ 1.830.000 δολ.
Βέβαια την ίδια ώρα που εμείς στην Ελλάδα «κόβουμε» κίνητρα αφού αυτά έχουν την «ευθύνη» για τα κρούσματα ντόπινγκ, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που δεν έμειναν και πολύ ευχαριστημένοι πήραν απόφαση να στηρίξουν και τους αθλητές που σημείωσαν ατομικό ρεκόρ στο Πεκίνο με επιπλέον 15.000 δολ. ανεξαρτήτου θέσης, ενώ όσοι πέτυχαν την καλύτερη επίδοση της χρονιά θα πάρουν 5.000 δολ., πρόγραμμα που θα κοστίσει ακόμα 400.000 δολ.
Ο στόχος σύμφωνα με τον διευθυντή της ομοσπονδίας στίβου που λογοδοτεί στην Ολυμπιακή Επιτροπή είναι να επιστρέψει η ομάδα στίβου από το Λονδίνο το 2012 όχι με 23, αλλά τουλάχιστον με 30 μετάλλια.
Αυτός είναι ο σχεδιασμός, έχει ξεκινήσει από τώρα, στηρίζεται στην αρχή της παραγωγικότητας με κίνητρα οικονομικής φύσης και βέβαια συνολικά με όσα χρήματα ξοδεύει και η Ελλάδα για τον αθλητισμό όπως έχει γράψει το http://greek-olympics.blogspot.com τις προηγούμενες ημέρες.
Θα πείτε όμως ότι τα πριμ των Αμερικανών δεν είναι 100.000 ή 200.000 ευρώ που ήταν τα ποσά στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια. Πριν όμως αρχίσετε να κάνετε τέτοιες συγκρίσεις δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν τεράστια οικονομικά πακέτα από χορηγούς και την ιδιωτική πρωτοβουλία σε αντίθεση με τη χώρα μας.
Εμείς τώρα, στη μικρή Ελλάδα δεν έχουμε ούτε πρόγραμμα στον αθλητισμό, αλλά ούτε πολιτική.
Αυτό που έχουμε είναι μίας πρώτης τάξης ευκαιρία.
Ο Σπύρος Καπράλος, ως πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής θα πρέπει να ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για όλα τα αθλήματα και για τους Ολυμπιακούς στο Λονδίνο μέσα στον επόμενη μήνα, να καλέσει τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Ιωαννίδη και να το παρουσιάσει.
Ένα πρόγραμμα που δεν θα είναι γενικό και αόριστο, αλλά τεκμηριωμένο και με οικονομικά στοιχεία.
Δύσκολο δεν είναι.
Το μόνο που χρειάζεται είναι δουλειά από εξειδικευμένα άτομα που να γνωρίζουν.
Γιατί τόση ώρα διαβάζεται για δολάρια και συγκρίσεις ανάμεσα στις δύο χώρες όμως ο ΣΕΓΑΣ μόνο για το 2009 θα πάρει επιχορήγηση 8.400.000 (!), ενώ η ΕΟΕ που σχεδιάζει την… προετοιμασία τουλάχιστον 6 εκατ. ευρώ.
Στην Κηφισίας 7 αλλά και στο Χαλάνδρι θα πρέπει να οργανωθούν ώστε και χρήματα να εξοικονομήσουμε, αλλά και διακρίσεις να έχουμε σε τέσσερα καλοκαίρια.