Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Ο "άγνωστος πόλεμος" ανάμεσα σε ΔΟΕ και ΗΠΑ

Έχετε ποτέ σκεφτεί πόσα χρήματα μαζεύει κάθε Ολυμπιακό Κύκλο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τους χορηγούς και τι τα κάνει;
Την απάντηση θα σας τη δώσουμε σήμερα.
Κατ’ αρχήν το ποσό για το διάστημα 2005-2008 αναμένεται να αγγίξει τα 5 δις δολ., και είναι αυξημένο κατά περίπου 800 εκατ. από αυτό την προηγούμενης τετραετίας (2001-2004) που έφτασε τα 4,21 δις.
Πραγματικά λοιπόν μιλάμε για πάρα πολλά λεφτά.
Η βασική πηγή εσόδων είναι τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τα οι χορηγοί που φτάνουν στο 87% με την τηλεόραση να πληρώνει το 53% και τους χορηγούς το 34%. Τα εισιτήρια των αγώνων είναι στο 11% και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης προϊόντων μόλις στο 2% για να συμπληρώσουμε το παζλ.

Αφού είδαμε έσοδα να δούμε και τα… έξοδα.
Το 8% είναι λειτουργικά έξοδα της ΔΟΕ, γραφεία μετακινήσεις των μελών και των προσκεκλημένων, ενώ το υπόλοιπο 92% επιστρέφει στις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές με τη μορφή ενίσχυσης στις Διεθνής Ομοσπονδίες και στις Οργανωτικές Επιτροπές.
Βέβαια εδώ υπάρχει πάντα ο κανόνας της… προσφοράς και της… ζήτησης.
Οι Αμερικανοί έχουν τη μερίδα του λέοντος σε όλα τα επίπεδα. Πληρώνουν τα περισσότερα για να καλύψουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά εισπράττουν κιόλας. Ούτε λίγο ούτε πολύ το 13% από το ποσό των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ΔΟΕ πάει στην Ολυμπιακή Επιτροπή της ΗΠΑ και σε αυτό θα πρέπει να προσθέσετε και ένα 20% από το χορηγικό πρόγραμμα.
Είναι πολλά τα λεφτά και με την παρούσα οικονομική κρίση η ΔΟΕ θα ήθελε να το μειώσει. Το μήνυμα το έστειλε ο Ντένις Όσβαλντ. Το μέλος τη ΔΟΕ σε δηλώσει τους στο Associated Press είπε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για μείωση τότε είναι πιθανόν η ΔΟΕ να καταγγείλει τη σύμβαση και να καλέσει τις ΗΠΑ να υπογράψουν νέα με λιγότερα χρήματα φυσικά.
Αυτή την περίοδο γίνονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ την ερχόμενη εβδομάδα (25-27 Μαρτίου) στο Ντένβερ των ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί πάντως είναι σε πολύ δύσκολη θέση.
Και αυτό γιατί θα επιθυμούσαν να έρθουν σε μία κόντρα με τη ΔΟΕ για τα χρήματα, όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε… απόρριψη του Σικάγο. Βλέπετε διεκδικούν τους Ολυμπιακούς του 2016 και δεν θέλουν να… δυσαρεστήσουν τους εκλέκτορες.
Η ψηφοφορία για την επιλογή της πόλης είναι τον Οκτώβριο, ενώ στις αρχές του Απρίλη κλιμάκιο της ΔΟΕ θα βρεθεί στο Σικάγο για να αξιολογήσει την υποψηφιότητα.
Πάντως κρατούν ένα κρυφό χαρτί. Αυτή την περίοδο η ΔΟΕ θέλει να κλείσει συμφωνία με το κανάλι που θα δείξει στις ΗΠΑ τους Ολυμπιακούς του 2014 και του 2016 και περιμένουν μία μεγάλη πρόταση όπως έχουμε γράψει (http://greek-olympics.blogspot.com/2009/02/abc-vs-nbc.html) εδώ και περίπου έναν μήνα, με το ABC και το NBC να δίνουν σκληρή μάχη.