Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

ABC Vs NBC στη μάχη για τα τηλεοπτικά δικαιώματα

Μετά την Ευρώπη λέτε να αλλάξουμε τηλεοπτικό δίκτυο και στις ΗΠΑ; Την απάντηση θα τη δώσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή σε μερικούς μήνες. Πριν από μερικές ημέρες γράψαμε για τη μεγάλη αλλαγή στην Ευρώπης σχετικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Ευρώπης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 και του 2016.
Η EBU θα μοιράσει εικόνα στα μέλη της στην Ευρώπη μέχρι και το Λονδίνο το 2012, ενώ μετά αναλαμβάνει η SPORTFIVE. Στις ΗΠΑ το δίκτυο NBC έχει την πρωτοκαθεδρία για δεκαετίες. Μάλιστα για τη διοργάνωση του 2010 στο Βανκούβερ και του 2012 στο Λονδίνο θα δαπανήσει 2,2 δις δολάρια ποσό αστρονομικό για τα δικά μας δεδομένα, όμως μην ξεχνάτε ότι στις ΗΠΑ η αγορά είναι πολύ μεγαλύτερη.

Τα επίσημα στοιχεία της ΔΟΕ δείχνουν μία τεράστια αύξηση εσόδων. Από 1,2 εκατ. δολ. το 1960 στη Ρώμη φτάσαμε στα 1,737 δις το 2008 στο Πεκίνο.
Τα ποσά αφορούν μόνο τους θερινούς. Τα αντίστοιχα για τους χειμερινούς ήταν 50.000 δολ. το 1960 και 1,127 δις δολ. στο Βανκούβερ.
Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια η τηλεθέαση και οι γενικότερες μετρήσεις δεν είναι με το μέρος του NBC. Όμως αυτό για τη ΔΟΕ περνά σε δεύτερο ρόλο. Σημασία έχει να βάλει στο ταμείο της ένα μεγάλο ποσό, σίγουρα μεγαλύτερο από το προηγούμενο.
Στον ανταγωνισμό εδώ και χρόνια υπάρχει και το ABC που προσπαθεί, όμως έρχεται πάντα δεύτερο. Τώρα ελπίζει ότι θα κάνει τη διαφορά. Μη νομίζεται ότι το ABC δεν έχει δείξει ποτέ Ολυμπιακούς Αγώνες. Είχε τα δικαιώματα για το Μόντρεαλ (1976) και για το Λος Άντζελες (1984). Από και πέρα μονοπωλεί τα δικαιώματα στις ΗΠΑ το NBC.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΕ για να πάρει πίσω το ABC τους Ολυμπιακούς από το NBC (1980) δαπάνησε τρεις φορές περισσότερα χρήματα. Έτσι για το Μόντρεαλ είναι πληρώσει 25 εκατ. δολ, το NBC για τη Μόσχα δαπάνησε 72,3 εκατ. δολ., όμως το ABC πλήρωσε για το Λος Άντζελες 225,6 εκατ. δολ. Η ΔΟΕ πάντως μέχρι και το 1998 ακολουθούσε ανοιχτή πολιτική για χειμερινούς και θερινούς Αγώνες.
Το ABC είχε τα δικαιώματα στους χειμερινούς από το 1976 και το Ίνσπρουκ μέχρι και το 1988 στο Κάλγκαρι, το CBS από το 1992 (Αλμπερβίλ) μέχρι και το 1998 (Ναγκάνο), ενώ από το 2000 και μετά η πολιτική άλλαξε και το ίδιο δίκτυο αναλαμβάνει μία «περίοδο» που περιλαμβάνει θερινούς και χειμερινούς.
Η νέα «περίοδος» για τις ΗΠΑ αφορά το διάστημα 2014-2016 με το Σότσι να έχει τη διοργάνωση των χειμερινών και το… Σικάγο να παίζει δυνατά για το 2016. Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής σε δύο εβδομάδες στο Ντένβερ θα γίνει η πρώτη εισήγηση από την επιτροπή για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τα «new media» με πρόεδρο τον Τόμας Μπάχ.
Η υπόθεση αναμένεται να «κλείσει» γρήγορα, πιθανότατα πριν από τον Οκτώβριο που θα παρθεί η απόφαση για την πόλη που θα αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Στη διεκδίκηση εκτός από το Σικάγο είναι η Μαδρίτη, το Τόκιο και το Ρίο ντε Τζανέιρο και η ΔΟΕ δεν θα θελήσει να είναι γνωστή η πόλη διότι σε περίπτωση που χάσει το Σικάγο φοβούνται ότι θα… χαθεί το ενδιαφέρον.