Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Να φτιάξουμε δύο «Think Tank» για ντόπινγκ και βία

Το ντόπινγκ αι η βία ήταν δύο από τις εξαγγελίες του Σπύρου Καπράλου σαν υποψήφιος πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Πολύ γρηγορά, ταυτόχρονα με την ενημέρωση και τις εκκρεμείς υποθέσεις της ΕΟΕ έγιναν και οι πρώτες κινήσεις.
Το μεσημέρι συναντήθηκε με την πρόεδρο του ΕΣΚΑΝ, Χαρά Σπηλιωπούλου, ενώ πριν από μερικές μέρες με την ομοσπονδία βόλεϊ και τις διοικήσεις των ομάδων Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, οπαδοί των οποίων δημιούργησαν μεγάλης κλίμακας φασαρίες στην Πάτρα στον τελικό κυπέλλου που αναβλήθηκε.
Καλές λοιπόν οι συναντήσεις, καλή και η ταύτιση απόψεων, όμως τα έργα είναι πιο απαραίτητα και στις δύο περιπτώσεις.
Για το ντόπινγκ
θα πρέπει η ΕΟΕ δεν πρέπει να απλά να αυξήσει τους ελέγχους στους αθλητές της Ολυμπιακής Ομάδας, αλλά να ηγηθεί όλων των φορέων είτε λέγετε ΕΣΚΑΝ, είτε Αντιντόπινγκ Κέντρο της Αθήνας στο ΟΑΚΑ, είτε ομοσπονδιών, είτε Συλλόγου Ολυμπιονικών και να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στην πολιτεία.
Καλές οι γενικότητες, όμως το πρόβλημα είναι μεγάλο και οι καταστάσεις που βιώσαμε όλοι πριν από μερικούς μήνες στο Πεκίνο άσχημες. Η εύκολη λύση της περικοπής των κινήτρων δεν θα αποδώσει. Αντίθετα η ΕΟΕ πρέπει να εισηγηθεί κίνητρα για τους αθλητές με σύγχρονη βάση, ενώ πρέπει να θεσπίσει κανόνες για τα χρήματα της προ-Ολυμπιακής προετοιμασίας που δίνει.

Η ΕΟΕ θα πρέπει να είναι η μοναδική Ολυμπιακή Επιτροπή που δεν έχει εσωτερικό κανονισμό, δεν υπογράφουν οι αθλητές δήλωση αποδοχής για τους Ολυμπιακούς εκτός από την τυποποιημένη της ΔΟΕ και που κάθε ένας κάτι ότι θέλει ακόμα και σε επίπεδο χορηγιών. Κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει τάξη.
Για τη βία οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν αρχίζουν και τελειώνουν στη λέξη «παιδεία». Εδώ ο ρόλος της πρέπει να είναι συμβουλευτικός και σε συνεργασία με το αντίστοιχο υπουργείο, αλλά και τις ομοσπονδίες. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ενεργοποιήσει την Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος προς αυτή την κατεύθυνση, νομικά θωρακισμένη ώστε οι αποφάσεις να έχουν ισχύ και όχι για να ξεκαθαρίσουμε προέδρους ομοσπονδιών που δεν μας… άρεσαν ή διαιτητές του μπάσκετ που αδίκησαν τον Πανελλήνιο ΓΣ.
Και επειδή κανείς δεν πρέπει να δηλώνει ότι έχει τη γνώση καλό θα ήταν η ΕΟΕ να διοργανώσει δύο μεγάλες ημερίδες ουσιαστικού προβληματισμού μέσα από τις οποίες εκτός από την ανάλυση κάθε προβλήματος – ντόπινγκ και βία – θα προκύψουν και οι λύσεις.
Επιτέλους να δούμε λίγο πως λειτουργεί ο υπόλοιπος κόσμος. Ας κάνουμε κάτι ανάλογο με το Ολυμπιακό Συνέδριο που διοργανώνει η ΔΟΕ η οποία άκουσε όλες τις απόψεις ακόμα και κάθε απλού πολίτη (think tank) για μία σειρά θεμάτων και μετά θα αποφασίσει για το μέλλον των Ολυμπιακών Αγώνων την επόμενη δεκαετία.