Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Μαδρίτη 2016: Αγώνες στο κέντρο της πόλης

Ολυμπιακοί Αγώνες στο κέντρο της πόλης. Αυτή είναι η πρόταση των Ισπανών για τη Μαδρίτη και το 2016. Όλα τα αθλήματα θα είναι χωρισμένα σε δύο πόλους, ο ένας στα δυτικά της πόλης με το ολυμπιακό Στάδιο, τα κέντρα Τύπο, το Ολυμπιακό Χωριό και πολλές ακόμα εγκαταστάσεις, ο άλλος στην περιοχή του ποταμού στην ανατολική πλευρά, ενώ όλα είναι σε ακτίνα 5χλμ. από το κέντρο.
Οι όμιλοι του ποδοσφαιρικού τουρνουά θα γίνουν σε πέντε πόλεις, Βαρκελώνη, Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Μάλαγα, Κόρντομπα και Μερίντα, ενώ η ιστιοπλοϊα πάει για τη Βαλένθια.
Πρόκειται για την πιο συγκεντρωτική πρόταση που έχει παρουσιαστεί για διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων δημιουργώντας ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, αυτό τον μετακινήσεων όχι μόνο των αθλητών, αλλά και τον επισήμων και των θεατών.

Το κόστος της διοργάνωσης θα είναι στα 2,666 δις δολ. Και μέσα σε αυτό δεν περιλαμβάνεται η κατασκευή αρκετών εγκαταστάσεων όπως και του Ολυμπιακού Χωριού. Οι Ισπανοί θέλουν τους Ολυμπιακούς για να ανεβάσουν το δείκτη ανάπτυξης της χώρας, περισσότερο από τους Αμερικανούς και διαθέτουν από το… ξεκίνημα της ψηφοφορίας περισσότερους ψήφους.
Και αυτό γιατί το «ισπανόφωνο» λόμπι εδώ και δεκαετίες κινείται ομαδικά. Όσο για το πρόβλημα με το Ρίο ντε Τζανέιρο, οι Ισπανοί πιστεύουν ότι θα βγει έξω από την πρώτη ψηφοφορία, οπότε και θα πάρουν από εκεί και πέρα τις ψήφους.
Αν το παραπάνω σενάριο επαληθευτεί τότε δεν είναι απίθανο να δούμε τους Ισπανούς να φτάνουν μέχρι και την τελευταία ψηφοφορία. Θυμίζουμε ότι το σύστημα είναι πολύ απλό για την επιλογή της πόλης. Ξεκινούν όλες μαζί και κάθε φορά η πόλη με τις λιγότερες ψήφους φεύγει από τη μάχη.