Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Ο Σπύρος Καπράλος δεν… μασάει τα λόγια του

Για όλους και για όλα μίλησε ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην Κυριακάτικη Καθημερινή (http://news.kathimerini.gr) και στο συνάδελφο Γιώργο Λυκουρόπουλο.
Ο Σπύρος Καπράλος έδειξε ότι δεν… μασάει τα λόγια του, δεν θέλει να γίνει ούτε ο ίδιος «αρεστός», αλλά «παραγωγικός» στο Ελληνικό Ολυμπιακό Κίνημα και έτοιμος να έρθει σε ρίξεις. Αυτό το διάστημα… ενημερώνεται, όμως όλα δείχνουν ότι σύντομα θα κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται για να λειτουργήσει επιτέλους η ΕΟΕ.
Μίλησε για τις σχέσεις του προκατόχου του με τους πολιτικούς και τα madia, για τον ντόπινγκ στον αθλητισμό, για τις φήμες ότι μας… κυνηγούν, για την προίκα των 9 εκατ. ευρώ που λέγετε ότι είναι στο ταμείο της ΕΟΕ, για το ρόλο που έπαιξε ο Λάμπης Νικολάου, ακόμα και για τον «κοριό».
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο Σπύρος Καπράλος έδωσε την πραγματική ερμηνεία για τη μη στήριξη από τις ομοσπονδίες του Μίνωα Κυριακού. Τον κατηγόρησε ευθέως για αντιδημοκρατική συμπεριφορά που δεν άρεσε σε πολλά μέλη της Ολομέλειας και που τελικά απέσυραν τη στήριξή τους.

Η συνέντευξη στην Καθημερινή
Από το γραφείο του βλέπει κανείς την περίφημη έκταση του Ελαιώνα, που έχει γίνει το μήλον της Eριδος για κατασκευαστές, ομάδες και κατοίκους. Το Χρηματιστήριο, άλλωστε, είναι η επαγγελματική του «έδρα» από τον Οκτώβριο του 2004 – «και θα παραμείνει, καθώς εδώ είναι η δουλειά μου και στην ΕΟΕ η ενασχόλησή μου με ό, τι αγαπάω, τον αθλητισμό». Η διευκρίνιση είναι σαφής απάντηση στον ισχυρισμό περί ασυμβίβαστου με τη νέα του ιδιότητα. Ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της ΕΟΕ από το βράδυ της Τρίτης, είναι τα τελευταία χρόνια πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου. Μέσα στο χαλαρό του κοστούμι, με τον σωματότυπο του παλιού αθλητή, είναι όπως ακριβώς τον παρουσιάζουν τα media. Επικοινωνιακός και φανερά «φρέσκος» από τη ζωή - όπως θα έλεγαν οι φίλοι του, «καλοζωισμένος». Ή οι πολέμιοί του, «ένα golden boy» του αθλητισμού.

— Πώς είναι οι πρώτες μέρες μετά την εκλογή;
Δύσκολες, γιατί κι εγώ που είμαι καινούργιος σ’ αυτή τη θέση πρέπει να ενημερωθώ για τον τρόπο λειτουργίας, για τα εκκρεμή θέματα που υπάρχουν και απ’ την άλλη, η δουλειά μου στο Χρηματιστήριο δεν σταματάει. Η θητεία μου, άλλωστε, εδώ λήγει σε δύο χρόνια.

— Κάτι που αναρωτήθηκαν όσοι δεν είναι τόσο μυημένοι στον αθλητισμό είναι τι διακυβευόταν τελικά στις εκλογές της ΕΟΕ. Γιατί τόση φασαρία για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής;
Η θέση του προέδρου είναι μια άκρως τιμητική θέση. Είναι ουσιαστικά ο επικεφαλής των αθλητικών θεμάτων της χώρας, πέραν της πολιτικής ηγεσίας. Εκφράζει το αθλητικό κίνημα και νομίζω ότι πρέπει να διαθέτει ιδιαίτερο πρεστίζ. Από την άλλη πλευρά, ίσως να έγινε και περισσότερος «ντόρος» επειδή υποψήφιος ήταν ο Μίνως Κυριακού, που είναι άνθρωπος των media και τα media έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Oπως και ο πολιτικός κόσμος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον. Φαίνεται ότι τα media και ο πολιτικός κόσμος είναι πολύ κοντά.

— Tη βραδιά της κοπής της πίτας του Πανελληνίου, κοντά στον κ. Κυριακού ήταν όλος ο πολιτικός κόσμος σε μια «προεκλογική» περίοδο για την ΕΟΕ. Το θεωρήσατε unfair;
Θεώρησα φυσικά ότι ήταν unfair, αλλά καταλαβαίνω ότι οι υπουργοί έχουν τις δικές τους προτεραιότητες. Βεβαίως, δεν με ευχαρίστησε ότι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης τάχθηκαν υπέρ της εκλογής του αντιπάλου μου στην ΕΟΕ κι αυτό το θεώρησα απόλυτα unfair.

— Εσείς αυτοχαρακτηρίζεστε ένας «φιλοκυβερνητικός» υποψήφιος;
Ασφαλώς. Και δεν κρύβω την προέλευσή μου. Αλλά με υποστήριξαν 17 εκπρόσωποι Ομοσπονδιών κι ένας στον οποίο δεν επετράπη να ψηφίσει - παράτυπα κατά τη γνώμη μου.

— Γιατί ο κύριος Κούβελος δεν ήταν τελικά υποψήφιος και η προτίμηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν να είστε εσείς απέναντι από τον κύριο Κυριακού;
Δεν θα κατέληγα σ’ αυτό το συμπέρασμα ακούγοντας τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας να υπερθεματίζουν για την υποψηφιότητα Κυριακού. Αυτό προέκυψε από τη συνολική δουλειά των 17 Ομοσπονδιών κι όταν φτάσαμε στην κρίσιμη στιγμή, ο κύριος Κούβελος, που είχε κάνει σπουδαία προεργασία για την εκλογή, ήταν αυτός που με πρότεινε να ηγηθώ.

— Περιμέναμε όλοι τον κύριο Κούβελο ως υποψήφιο.
Αυτό αφήνω άλλους να το κρίνουν.

— Πώς ήταν η συνεργασία σας στους Ολυμπιακούς Aγώνες του 2004 με την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου;
Εξαιρετική. Συνεργαστήκαμε πολύ στενά, παραλάβαμε την Οργανωτική σε μια δύσκολη περίοδο όταν υπήρχαν οκτώ «καυτές πατάτες» και απειλούσε η ΔΟΕ να μας πάρει τους αγώνες και νομίζω ότι κάναμε μια καλή προσπάθεια. Και στη δεύτερη περίοδο, όταν ήμουν γενικός γραμματέας των Αγώνων.

— Πώς εξηγείτε ότι αυτή την περίοδο η εφημερίδα της στάθηκε απέναντι από την υποψηφιότητά σας;
Νομίζω ότι στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης υπάρχουν άλλοι κανόνες, με συμφωνίες, μυστικές και φανερές. Κι αυτή την περίοδο εγώ δεν είχα «δικά μου» κανάλια και Μέσα.

— Μετά την εμπειρία των αγώνων της Αθήνας και την παρουσία σας στην Ατλάντα, θεωρείτε ότι οι αγώνες του Λονδίνου θα είναι μεγάλης επικινδυνότητας; Δικαίως οι Aγγλοι βάζουν ως πρώτο θέμα την ασφάλειά τους;
Oλοι οι αγώνες είναι αγώνες μεγάλης επικινδυνότητας. Πρέπει να προσέχει κανείς πάρα πολύ και είναι ένας τομέας που κι εμείς το 2004 πιεστήκαμε πολύ να χαλάσουμε πολλά χρήματα, ίσως και περισσότερα απ’ όσα έπρεπε, αλλά βεβαίως αυτό το ζήτημα που ετίθετο συνέχεια για ασφάλεια μας υποχρέωσε να δεχθούμε μερικές φορές τέτοιου είδους «εκβιασμούς».

— Μιλάτε για τη ΔΟΕ ή για τους Αμερικανούς;
Μιλάω για όλους όσοι είχαν σχέση με τους αγώνες. Ειδικά ο αγγλοσαξονικός Τύπος ήταν ιδιαίτερα καυστικός στο θέμα της ασφάλειας των αγώνων της Αθήνας. Νομίζω ότι οι Εγγλέζοι θα πληρώσουν τώρα με το ίδιο νόμισμα.

— Στο θέμα του ντόπινγκ των Ελλήνων αθλητών θα παρέμβετε; Είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω των Ομοσπονδιών;
Το ντόπινγκ είναι η μεγαλύτερη μάστιγα του σύγχρονου αθλητισμού και δεν είναι μόνο ελληνικό θέμα. Hταν κι άλλοι αθλητές ντοπαρισμένοι μέσα στο 2008 από πολλές χώρες. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια απ’ όλες τις Ολυμπιακές Επιτροπές και τις κυβερνήσεις παγκοσμίως. Δεν θέλουμε βρώμικα μετάλλια.

— Aρα δεν ασπάζεστε την άποψη ότι «οι κακοί ξένοι έχουν βάλει στο μάτι την καλή Ελλάδα».
Δεν νομίζω ότι συμβαίνουν αυτά. Στόχος είναι όλοι όσοι παραβαίνουν τους κανόνες. Παγκοσμίως.

— Μπορείτε να παρέμβετε;
Χρειάζεται κατ’ αρχάς να αναλύσουμε σε βάθος το θέμα των προνομίων, που δημιουργούν υπερβολικά κίνητρα. Αλλά και να ενημερώσουμε τους αθλητές.

— Αναφέρατε τις ομοσπονδίες. Πώς εξηγείτε το φαινόμενο των «επαγγελματιών παραγόντων»; Δηλαδή, την παρουσία για 20-30 χρόνια του ίδιου προέδρου σε μια ομοσπονδία;
Χρειαζόμαστε ανανέωση. Σαφώς.

— Γιατί επιβιώνουν ως «δεινόσαυροι» του αθλητισμού; Το κίνητρό τους ποιο είναι;
Η στερεότυπη απάντηση είναι: «Αγαπάω το άθλημα». Πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους. Την ανανέωση όλοι την επιζητούν, αρκεί να μην αφορά τους ίδιους!

— Στη ΔΟΕ πιστεύετε ότι η Ελλάδα έχει ώς τώρα την παρουσία που θα έπρεπε;
Δεν ξέρω, αλλά πιστεύω ότι τα πρώτα δείγματα που έχουμε μετά την εκλογή είναι δείγματα ενθουσιασμού από τις άλλες Ολυμπιακές Επιτροπές και από τη ΔΟΕ, γιατί οι άνθρωποι εκεί συναντούν έναν παλιό τους γνώριμο κι έναν άνθρωπο του αθλητισμού. Είναι θέμα χρόνου να το δουν και στην πράξη.

— Υπήρξαν παρατράγουδα σ’ αυτή τη σχέση; Είχαμε στο Πεκίνο περιστατικά που θεωρήθηκαν πρωτοφανή.
Ελπίζω να γυρίσουμε σελίδα και να αλλάξουμε κεφάλαιο.

— Ο αντίπαλός σας και πρώην πρόεδρος της ΕΟΕ, ο κύριος Κυριακού, επέδειξε αυτές τις μέρες ολυμπιακό πνεύμα;
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο καθένας προσπαθεί να μαζέψει όσο μπορεί περισσότερες ψήφους.

— Τη συνάντηση που είχατε στο γραφείο του την επιδιώξατε εσείς;
Από κοινού επιδιώξαμε να γίνει η συνάντηση γιατί τιμώ τον πρόεδρο της ΕΟΕ και δεν είχα, άλλωστε, τίποτα προσωπικό εναντίον του.

— Ακούστηκαν πολλά για το τι ειπώθηκε μεταξύ σας. Θα μας δώσετε τουλάχιστον το κλίμα;
Εγώ εξέφρασα την πρόθεσή μου να είμαι υποψήφιος για τις εκλογές. Από την πλευρά του δεν υπήρχε η θέληση να έχει αντίπαλο σ’ αυτές τις εκλογές.


— Τον… κοριό ποιος τον έβαλε, πιστεύετε; Αν υπήρξε κοριός.
Νομίζω ότι πέφτουμε πολύ χαμηλά να ασχολούμαστε με κοριούς και ψείρες σε μια κρίσιμη περίοδο για τον ελληνικό αθλητισμό.


— Το θεωρείτε πυροτέχνημα αυτό που καταγγέλθηκε;
Υπήρξαν πολλά πυροτεχνήματα, πολύ παρασκήνιο και πολλές πιέσεις σ’ αυτές τις εκλογές. Αλλά ας αποτελέσουν αυτά μια παρένθεση και να λειτουργήσει η ΕΟΕ με ομαδικό τρόπο και αρμοδιότητες για όλους. Δεν πιστεύω σε μια προσωποκεντρική ΕΟΕ.


— Εννοείτε ότι αυτές οι αρχές επί Μίνωα Κυριακού δεν τηρήθηκαν;
Οι συνάδελφοί του που συνεργάστηκαν μαζί του θεωρούσαν ότι η ΕΟΕ θα έπρεπε να λειτουργεί πιο δημοκρατικά και με καλύτερο τρόπο. Εγώ δεν ήμουν, αλλά το είπαν όλοι όσοι ήταν.


— Τα είπατε μετά την εκλογή; Σας συνεχάρη;
Δεν μας δόθηκε η ευκαιρία. Ακουσα στην τηλεόραση ότι μου ευχήθηκε καλή τύχη.

— Αποχωρώντας ο κύριος Κυριακού ανέφερε ότι σας αφήνει προίκα 9 εκατομμυρίων ευρώ στο ταμείο της ΕΟΕ. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;
Δεν έχω λόγο να το αμφισβητώ. Υπάρχει ο ταμίας της ΕΟΕ που θα παραλάβει και θα αποδώσει την εικόνα.

— Με τον κύριο Λάμπη Νικολάου αισθάνεστε ότι θα έχετε αρμονική συνεργασία;
Επιθυμώ να έχουμε αρμονική συνεργασία. Θεωρώ και το είπα και του ιδίου ότι έκανε μεγάλη παρατυπία με το να μην αφήσει την Ομοσπονδία Πυγμαχίας να ψηφίσει σ’ αυτές τις εκλογές και αντίθετα, να βάλει το κέρλινγκ. Ήταν σα να παίζω εκτός έδρας με στημένο διαιτητή τον κ. Nικολάου!