Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Πρώτη στάση «Σικάγο», θα είναι και η… τελευταία;


Τέσσερα χρόνια πέρασαν από το 2005 που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανέθεσε τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο (2012) και έφτασε ο καιρός για μία ακόμα ανάθεση. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2016 είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζεται. Η απόφαση θα ληφθεί στις 2 Οκτωβρίου 2009 κατά τη διάρκεια της 121ης Συνόδου της ΔΟΕ στην Κοπεγχάγη.
Σήμερα έληξε η προθεσμία υποβολής των φακέλων υποψηφιότητας για τις τέσσερις πόλεις που έχουν περάσει στη δεύτερη και τελική φάση. Το Σικάγο, το Τόκιο, το Ρίο ντε Τζανέιρο και η Μαδρίτη είναι οι πόλεις που… προκρίθηκαν. Είχαν δε στη διάθεσή τους οχτώ μήνες για να ετοιμάζουν το «σχέδιο δράσης». Τώρα θα πρέπει να πείσουν τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης της ΔΟΕ με πρόεδρο τη Ναουάλ Μουταβακέλ.
Και επειδή η Επιτροπή Αξιολόγησης δεν θέλει μόνο… λόγια στους φακέλους ανακοίνωσε το πρόγραμμα επισκέψεών της που είναι:
Σικάγο: 4-7 Απριλίου
Τόκιο: 16-19 Απριλίου
Ρίο ντε Τζανέιρο: 29 Απριλίου – 2 Μαΐου
Μαδρίτη: 5-8 Μαΐου
Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ θα επισκεφθούν χώρους που θα φιλοξενήσουν τις μελλοντικές Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ενώ θα έχουν συναντήσεις και με αξιωματούχους κάθε χώρας.
Τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 διεκδίκησαν ακόμα η Πράγα (Τσεχία), το Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) και η Ντόχα (Κατάρ), όμως αποκλείστηκαν στην πρώτη φάση.
Φαβορί σύμφωνα με πληροφορίες είναι το Σικάγο (φωτό) που θα είναι και η πρώτη στάση της Επιτροπής Αξιολόγησης, ενώ δυνατά στο παιχνίδι είναι και το Τόκιο.