Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Παρουσιάστηκε η Ολυμπιακή Δάδα για το Βανκούβερ

Έναν χρόνο πριν από την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Βανκούβερ το 2010, η οργανωτική επιτροπή παρουσίασε την Ολυμπιακή Δάδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ που ήταν παρόν στην εκδήλωση η δάδα «ανάβει το πάθος και εμπνέει τους αθλητές να συμμετάσχουν δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό.
Οι σχεδιαστές εμπνεύστηκαν από το ανοιχτό τοπίο του Καναδά, τις απέραντες εκτάσεις, δίνοντας στη δάδα το σχήμα του νερού που τρέχει όταν λιώνουν τα χιόνα. Βρισκόμαστε άλλωστε σε χειμερινούς Αγώνες που κυριαρχεί το χιόνι και το λευκό χρώμα.

Διαθέτει εργονομικό σχεδιασμό έχει βάρος 1,6 κιλά, ύψος 94,5 εκατοστά και στη μία πλευρά από κόκκινη σφεντάμι δέντρο από το οποίο έχει κατασκευαστεί και η οροφή στο «Οβάλ» μία εκπληκτική εγκατάσταση στο Ρίτσμοντ για το πατινάζ ταχύτητας (400μ.) έχει το σύνθημα «με πυρακτωμένες καρδιές».
Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το σήμα των αγώνων, αλλά και το σήμα κατατεθέν του Καναδά η σημαία του. Το υλικό της δάδας είναι το ανοξείδωτο ατσάλι και το αλουμίνιο, το καύσιμο είναι μείγμα προπανίου, ισοβουτανίου και υδρογονανθράκων και η φλόγα διαρκεί από 12 έως 15 λεπτά. Τους επόμενους τρεις μήνες θα κατασκευαστούν οι 12.000 δάδες που θα χρησιμοποιηθούν στη λαμπαδηδρομία.
Η Αφή στις 22 Οκτωβρίου στην Ολυμπία
Η Ολυμπιακή Δάδα θα καλύψει 45.000 χιλιόμετρα επί Καναδικού εδάφους σε 106 ημέρες. Η Ολυμπιακή Φλόγα θα ανάψει στις 22 Οκτωβρίου 2009 θα κάνει μία μικρή διαδρομή στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και στον Καναδά θα βρεθεί στις 30 Οκτωβρίου.