Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Ρεκόρ σε χρόνο και χρήμα έκανε το Βανκούβερ

Οι Καναδοί κατάφεραν να ολοκληρώσουν έναν χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2010 στο Βανκούβερ, όλες τις εγκαταστάσεις σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και μέσα στο προβλεπόμενο οικονομικό κόστος. «Η σημερινή μέρα μας γεμίζει όλους υπερηφάνεια» δηλώνει ο Τζον Φάρλονγκ πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής.
Η επιτυχία τους αποκτά μεγαλύτερη σημασία αυτή την περίοδο, αφού βρισκόμαστε μέσα σε μεγάλη οικονομική κρίση. Μία κρίση που μπορεί την Ελλάδα να μην την έχει επηρεάσει και τόσο πολύ όμως σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς και μερικές ακόμα, χιλιάδες είναι οι θέσεις εργασίας που χάνονται καθημερινά και πολλά τα προβλήματα των χορηγών.

Οι εγκαταστάσεις στο Βανκούβερ ολοκληρώθηκαν και οι αρχηγοί των Ολυμπιακών ομάδων που βρίσκονται εκεί θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν πολλές από αυτές. Τα αλπικά αγωνίσματα θα γίνουν σε δύο ορεινούς όγκους, το Σάιπρες και το Γουίσλσερ (λίγο πιο μακριά από την πόλη), το Ολυμπιακό Χωριό είναι στο κέντρο του Βανκούβερ, ενώ χόκεϊ, κέρλινγκ και πατινάζ θα γίνουν σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις που όμως αναβαθμίστηκαν.
Το συνολικό κόστος των Καναδών είναι 580 εκατ. δολ. για τα έργα από τα οποία μόνο τα 40,25 εκατ. είναι κρατικά χρήματα, ποσοστό λιγότερο από 10%. Τα υπόλοιπα προέρχονται από την ιδιωτική πρωτοβουλία που θα τα αναλάβει μετά τους Παρα-Ολυμπιακούς. Το Ολυμπιακό Χωριό για παράδειγμα που έχει τη μορφή πολύ-όροφων κτιρίων (φωτό) θα γίνουν κατοικίες. Η περιοχή που κατασκευάζονται είναι στη δυτική πλευρά της πόλης που αναπτύσσεται.