Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Οι ΗΠΑ απολογισμό, εμείς στρουθοκαμηλίζουμε…


Οι Αμερικανοί δείχνουν για ακόμα μία φορά ότι δεν… μασάνε τα λόγια τους. Ενώ εμείς, το διάστημα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο μέχρι και τώρα ασχολούμαστε με το πώς θα καταφέρουμε να κρατήσουμε την καρέκλα με νύχια και με δόντια στις ΗΠΑ εργαζόντουσαν συστηματικά για να καταλάβουν τι έφταιξε και στο στίβο, στο δυνατό χαρτί των Αμερικανών οι αθλητές τους απέτυχαν.
Γιατί μόνο «αποτυχία» μπορεί να χαρακτηριστεί η δεύτερη θέση στον πίνακα των μεταλλίων με 36 χρυσά, 38 ασημένια και 36 χάλκινα (110 στο σύνολο). Ειδικότερα για το στίβο τα 23 μετάλλια (7 χρυσά, 9 ασημένια και 7 χάλκινα) είναι η μικρότερη συγκομιδή των τελευταίων 20 ετών. Οι Αμερικανοί συνέστησαν την ειδική επιτροπή για να εξετάσει το θέμα, αφού τα επτά χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, είναι ακριβώς τα μισά από αυτά που κατέκτησαν οι ομάδες στίβου σε κάθε ένα από τα δύο τελευταία παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου, το 2005 και το 2007.Σύμφωνα με την έκθεση «τα αυστηρά μέτρα κατά του ντόπινγκ και η κούραση των αθλητών από τους συνεχείς αγώνες είναι δύο από τα στοιχεία που κόστισαν στους Αμερικανούς αθλητές και οδήγησαν την αποστολή στίβου στο Πεκίνο στην κάθε άλλο παρά ικανοποιητική συγκομιδή μεταλλίων».
Στην έκθεση που παρέδωσε η επιτροπή, γίνεται επίσης λόγος για τις άσχημες παρουσίες στο Πεκίνο των ομάδων σκυταλοδρομίας, ενώ τονίζεται ότι απαιτείται η λήψη μέτρων… αποθάρρυνσης των αθλητών και αθλητριών να κάνουν ταξίδια από και προς την Ευρώπη αμέσως μετά τα τράιαλ, προκειμένου να συμμετέχουν σε μίτινγκ για οικονομικούς λόγους.Στο… παιχνίδι ρόλο παίζουν και εταιρείες αθλητικών ειδών που έχουν αναλάβει το μάνατζμεντ των αθλητών και φυσικό είναι να απαιτούν την συμμετοχή τους σε αγώνες και εκδηλώσεις και ζητείται στην έκθεση των μελών της επιτροπής η τροποποίηση του σχετικού κανονισμού.

Στην Ελλάδα, ούτε λόγος να γίνεται…

Βέβαια οι Αμερικάνοι δεν είναι οι μοναδικοί που δεν τα πήγαν καλά. Η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία της μεγαλύτερη πτώσης που έχει παρατηρηθεί σε χώρα που διοργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες και στην αμέσως επόμενη Ολυμπιάδα δεν κατάφερε να πάρει ούτε τα… μισά.
Η πτώση κατά 70% είναι… παγκόσμια ρεκόρ, αφού η Ισπανία είχε μέχρι τώρα το… ρεκόρ με πτώση 30% (Βαρκελώνη-Ατλάντα). Πάντως απολογισμό δεν έκανε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη και το… καλύτερο είναι ότι μετά το Πεκίνο, δήλωναν και ευχαριστημένοι.
Επιβεβαίωναν μάλιστα με αυτόν τον τρόπο ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό και φυσικά δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν τις κακές εμφανίσεις. Λογική λοιπόν η άποψη πολλών συμπατριωτών μας ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή «δεν κάνει τίποτα» και έχει μόνο «διαδικαστικό χαρακτήρα».
Καλές οι γιορτές και οι βραβεύσεις στους λίγους και εκλεκτούς – με τις απαραίτητες φωτογραφίες – αλλά για το μέλλον τι;