Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Τόκιο 2016: Με έμφαση στον Μαραθώνιο δρόμο

Τελευταία φορά που το Τόκιο διοργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 1964. Από τότε έχουν περάσει 45 χρόνια, ενώ ακόμα και αν κερδίσουν το διάστημα θα φτάσει τα 52 χρόνια.
Οι Ιάπωνες είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν 2,864 δις δολ. Για τους αγώνες, ποσό λογικό σε σχέση με τους Ισπανούς και τη Μαδρίτη και πολύ πίσω από τους Αμερικανούς. Ο σχεδιασμός τους με μία λέξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «κλασικός» με τέσσερις πόλους, αν και οι ίδιοι στο χάρτη που παρουσιάζουν τοποθετούν τα αθλήματα σε δύο.
Ο μαραθώνιος ένα αγώνισμα όπου οι Ιάπωνες έχουν σε πολύ μεγάλη εκτίμηση, αλλά και τα πηγαίνουν πολύ καλά σε αγωνιστικό επίπεδο είναι ένα από τα… χαρτιά που ρίχνουν στο… τραπέζι της διεκδίκησης. Θα προσπαθήσουν να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν. Πως θα το κάνουν λοιπόν αυτό.

Η εκκίνηση θα δωθεί από το Ολυμπιακό Στάδιο του 1964. Σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) ο αγώνας θα γίνει σε τρεις στροφές των 10χλ. δίνοντας την ευκαιρία στους θεατές που θα είναι κατά μήκους της διαδρομής να δουν τρεις φορές τους πρωταγωνιστές.
Οι δρομείς θα περάσουν από τα Αυτοκρατορικά Ανάκταρα, το εμπορικό τους κέντρο τη Γκίζα, αλλά και την περιοχή της Ακιχαμπάρα, που είναι η «καρδιά» του ηλεκτρονικού εμπορίου διάσημη για τα γκάτζετ.
Το τελευταίο μέρος της διαδρομής θα είναι στον κόλπο του Τόκιο με τερματισμό το καινούργιο Ολυμπιακό Στάδιο χωρητικότητας 100.000 θεατών.