Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Μεγάλο το ενδιαφέρον και για τους YOG το 2014


Έξι χώρες διεκδικούν τους 2ους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας (Youth Olympic Games-YOG) για το 2014 σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΟΕ. Πρόκειται για την Κίνα (Νανγίγγκ), την Ινδονησία (Τζακάρτα), το Μεξικό, το Μαρόκο, η Πολωνία (Πόζναν) και η Τουρκία. Η διαδικασία για την οριστικοποίηση της πόλης από κάθε χώρα καθώς και η υποβολή υποψηφιότητας ολοκληρώνεται την 1η Απριλίου, ενώ οι φάκελοι θα πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρις τις 4 Σεπτεμβρίου 2009. Στα τέλη του έτους, η Εκτελεστική Επιτροπή θα προκρίνει δύο ή τρεις πόλης για την τελική επιλογή που έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Βανκούβερ το Φεβρουάριο του 2010.
ΟΙ Ολυμπιακοί Αγώνες Νεότητας είναι μία καινούργια διοργάνωση που θα πρώτη φορά θα γίνει το 2010 στη Σιγκαπούρη (14-26 Αυγούστου), ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί και η πρώτη σε χειμερινούς αγώνες, στο Ίνσπρουκ το 2012. Αφορά αθλητές από 14 έως και 18 ετών στα περισσότερα αγωνίσματα των κανονικών Ολυμπιακών Αγώνων.
Υποψηφιότητα για τους 1ους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας είχε θέσει και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Ο φάκελος όμως δεν ήταν και ο καλύτερος δυνατός. Η ΔΟΕ δεν πείστηκε και θεώρησε ότι η διοργάνωση στην Αθήνα όπως περιγραφόταν στην υποψηφιότητα είχε «μεγάλο ρίσκο» όπως χαρακτηριστικά έγραψε η Επιτροπή Αξιολόγησης.