Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Επιβεβαιώθηκε το θετικό δείγμα της Αθανασίας


Όπως ήταν αναμενόμενο και το β’ δείγμα της Αθανασίας Τσουμελέκα βρέθηκε θετικό σε ερυθροποιητίνη. Σύμφωνα λοιπόν με τους κανονισμούς θα τιμωρηθεί για δύο χρόνια, όμως αυτό δεν έχει καμία σημασία μιας και η ίδια η αθλήτρια ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ενεργό δράση. «Η IAAF ενημέρωσε τον ΣΕΓΑΣ ότι και το δεύτερο δείγμα της Αθανασίας Τσουμελέκα βρέθηκε θετικό. Μετά από αυτό ενεργοποιούνται οι προβλεπόμενες από τους διεθνείς κανονισμούς διαδικασίες» γράφει η ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ.
Φυσικά κανείς δεν περίμενε κάτι διαφορετικό. Αυτό που περίμεναν και ζητούσαν όλοι ήταν εξηγήσεις για τις διαδικασίες, τον τόπο και τον τρόπο ελέγχου. Κάτι που δυστυχώς δεν έκανα τα αρμόδια όργανα. Από την άλλη πλευρά η IAAF μας ενημέρωσε ότι ο έλεγχος έγινε στις 6 Αυγούστου 2008 κατά τη διάρκεια προετοιμασίας της αθλήτριας στο Καρπενήσι. Το χρονικό διάστημα πάντως εντάσσεται σε αυτό που θεωρεί η ΔΟΕ, ως «Ολυμπιακή Περίοδος», συνεπώς έχει και τη δυνατότητα του επανελέγχου του δείγματος.

Υπόθεση «Μάικλ Φελπς»

Παρακολουθούμε εδώ και δύο ημέρες την υπόθεση του Μάικλ Φελπς. Ο υπέρ-αθλητής από τις ΗΠΑ με τα 8 χρυσά στο Πεκίνο και ακόμα 6 στην Αθήνα «κάπνισε» κάνναβη – bong κάτι που δεν είναι απλά κατακριτέο, αλλά και επιλήψιμο. Ο κανονισμός της ΔΟΕ και κατ’ επέκταση της FINA, της παγκόσμιας ομοσπονδίας κολύμβησης είναι ξεκάθαρος. Η χρήση κάνναβης εντάσσεται στα διεγερτικά και ακόμα με την ομολογία υπάρχει υποχρέωση τιμωρίας.
Ακόμα και αν είναι δημόσια επίπληξη ή αποκλεισμός 6 μηνών θα πρέπει να επιβληθεί. Όσο για τους Ολυμπιακούς και τα μετάλλια που κέρδισε εκεί δεν μπορούν να υπάρξουν κυρώσεις εκτός και αν στο μέλλον σε κάποιον επανέλεγχο αποδειχθεί ότι έκανε χρήση κάποιας απαγορευμένης ουσίας. Όσο για τη «δημόσια συγνώμη» του Φελπς είναι κάτι που συνηθίζεται στις ΗΠΑ.