Στη Σιγκαπούρη, τον Ιούλιο του 2005 κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αποφασίστηκε να μειωθούν τα αγωνίσματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και από 28 να γίνουν 26. Η απόφαση αυτή δεν εφαρμόστηκε στο Πεκίνο πέρσι γιατί κατά την ανάληψη το 2001 και τα δύο αγωνίσματα ήταν στο πρόγραμμα. Η ισχύ της θα ξεκινούσε το 2012.
Έτσι στο Λονδίνο σόφτμπολ και μπέιζμπολ δεν περιλαμβάνονται στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Αυτό όμως ήταν κάτι που δεν άρεσε στις δύο διεθνείς ομοσπονδίες των αθλημάτων που μερικούς μήνες μετά, το Φεβρουάριο του 2006 στο Τορίνο ζήτησαν να επανεξεταστεί η απόφαση της ΔΟΕ. Δυστυχώς όμως και για τους δύο για μερικές ψήφους η απόφαση ήταν το ίδιο αρνητική.
Το σόφτμπολ όμως επιμένει και ζητά την επιστροφή του στους αγώνες του 2016 που θα αναθέσει η ΔΟΕ τον Οκτώβριο. Τα διοικητικά συμβούλια των δύο αθλημάτων συνεδρίασαν από κοινού πριν από μερικές ημέρες με σκοπό να χαράξουν κοινή στάση. Το σόφτμπολ, αγώνισμα μόνο για γυναικείες ομάδες και το μπέιζμπολ αποκλειστικά για άνδρες δεν βρήκαν κοινή γραμμή επιστροφής και έτσι ο Ντον Πόρτερ πρόεδρος του σόφτμπολ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσουν μόνοι τους.
«Δεν έχουμε σκοπό να ζητήσουμε από τη ΔΟΕ το συνδυασμό των αθλημάτων» τόνισε ο Πόρτερ και συνέχισε: «Η πρόταση για τη ΔΟΕ αφορά περιορισμένο αριθμό ομάδων υψηλού επιπέδου από ολόκληρο τον κόσμο. Το σόφτμπολ είναι ένα καθαρά από ντόπινγκ άθλημα που αντανακλά της αξίες του Ολυμπισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα στοιχεία από τους αγώνες στο Πεκίνο δείχνουν ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά επιτυχημένο τουρνουά με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, αλλά και ενδιαφέρον αγωνιστικό που προσθέτει αξία στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα».
Με αυτά τα επιχειρήματα ο Ντον Πόρτερ θα ζητήσει την επιστροφή του αθλήματος. Οι πιθανότητες είναι μεγάλες. Και αυτό γιατί εκτός από τη μείωση των αθλημάτων η ΔΟΕ επιθυμούσε και τη μείωση του κόστους. Οργάνωσης. Όμως αν οι Ολυμπιακοί πάνε προς το Σικάγο – λέμε τώρα – τότε και περισσότερα χρήματα από τηλεοπτικά δικαιώματα θα υπάρξουν και γεμάτες εξέδρες. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι τόσο το σόφτμπολ όσο και το μπέιζμπολ είναι πολύ διαδεδομένα στις ΗΠΑ.