Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Τελικά οι εκλογές της ΕΟΕ κομματικοποίηθηκαν


Πριν από περίπου δέκα ημέρες σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο Μίνωας Κυριακού «θεωρούσε ανήθικη» την κομματική εμπλοκή στις εκλογές της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Και βέβαια όλοι τότε, ακόμα και εμείς στο www.greek-olympics.blogspot.com, σπεύσαμε να υπερθεματίσουμε, να στηρίξουμε και να υπερασπιστούμε την αυτονομία του αθλητικού κινήματος, «αυτονομία» που είναι κατοχυρωμένη και στην «Ολυμπιακή Χάρτα».
Δυστυχώς όμως τα λόγια από τις πράξεις διαφέρουν και σε αυτή την περίπτωση. Και αυτό γιατί ενώ η Νέα Δημοκρατία, η παράταξη που Κυβερνά δεν έχει πάρει θέση, παρά τα πυρά που δέχθηκε για την Ισίδωρο Κούβελο, το ΠΑΣΟΚ έρχεται να χρωματίσει τις εκλογές της Τρίτης (αν δεν αναβληθούν) στηρίζοντας τον Μίνωα Κυριακού. Στη συνεδρίαση που είχε ο τομέας αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ δόθηκε… γραμμή υπέρ του κ. Κυριακού αν και δεν έχει υποβάλλει υποψηφιότητα και δεν άφησαν τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών να ψηφίσουν κατά βούληση.
Στην Ελευθεροτυπία ο κ. Κυριακού χαρακτηριστικά είχε πει:
«Η ντροπή είναι δική τους. Δεν λέω να μην ελέγχει τον αθλητισμό η Πολιτεία, άλλωστε τον χρηματοδοτεί. Αλλά να επεμβαίνει πολιτικά για να πάρει μια ομοσπονδία και να τη χρωματίσει πράσινη, κόκκινη, μπλε, πορτοκαλί, για μένα είναι ντροπή. Είχα μια ολομέλεια, τριάντα τόσα άτομα όλων των πολιτικών τάσεων. Ποτέ δεν έγινε συζήτηση πολιτική. Οι υπάλληλοι επίσης της ΕΟΕ, που είναι συνδικαλισμένοι, δεν ενοχλήθηκαν ποτέ. Απ' ό,τι γνωρίζω το σωματείο τους πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ. Ούτε απεργίες είχαμε ούτε διαμαρτυρίες ούτε τίποτα. Εγώ τουλάχιστον έχω να το λέω, να καυχώμαι, ότι πέρασα μια απολιτική τετραετία στην ΕΟΕ. Προκειμένου να βγάλουν τον εκλεκτό κάποιου υπουργού, μετέρχονται διάφορες μεθόδους. Δεν με εκπλήττει το γεγονός, δεν είναι κάτι καινούργιο. Το θεωρώ, πάντως, τουλάχιστον ανήθικο».

Βέβαια τότε πίστευε ότι θα έχει αντίπαλο τον Ισίδωρο Κούβελο, σύζυγο της Υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη και όχι τον Σπύρο Καπράλο όπως θα είναι. Το χειρότερο είναι ότι αντί για… κομματική στήριξη ο Σπύρος Καπράλος, κατάφερε και πήρε… αθλητική στήριξη από 16 εκπροσώπους που έχουν δικαίωμα ψήφου στης εκλογές

Τώρα το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει:
  1. Να εκτεθεί σε περίπτωση που δεν υποβάλλει υποψηφιότητα ο Μίνωας Κυριακού
  2. Να φανεί ότι έχασε τη μάχη και την επιρροή που επί πολλά χρόνια διέθετε στο αθλητικό κίνημα και
  3. Να κατηγορηθεί για κομματικοποίηση στις εκλογές της ΕΟΕ

Πάντως τους κινδύνους για το ΠΑΣΟΚ τους είχαμε επισημάνει από τις 20 Ιανουαρίου, πριν από τη συνέντευξη στην «Κυριακάτικη», αλλά και τη συνάντηση του τομέα αθλητισμού. Το καλύτερο όμως είναι ότι ο ίδιος θα λέει ότι δεν ζήτησε ποτέ τη στήριξη, αλλά έσπευσαν να του την προσφέρουν.