Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Σικάγο 2016: Δέλεαρ για τη ΔΟΕ τα 3,78 δις δολ.

Σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά περίοδο για ολόκληρο τον κόσμο το Σικάγο στην προσπάθειά τους να κερδίσει τους ψηφοφόρους-μέλη της ΔΟΕ προγραμματίζει να δαπανήσει τα περισσότερα χρήματα για τους Ολυμπιακούς τους 2016 που διεκδικεί. Αυτό σύμφωνα με τον φάκελο υποψηφιότητας που έχει καταθέσει στη ΔΟΕ και που είναι κατά ένα 900 εκατ. δολ. ακριβότερος από τη δεύτερη πόλη το Τόκιο και πάνω από 1,1 δις δολ. από τη Μαδρίτη.
Παρά την ύφεση οι ΗΠΑ θέλουν πολύ τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε μία πόλη όπως το Σικάγο από την οποία προέρχεται ο νέος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ομπάμα είναι σίγουρο ότι θα παίξει ρόλο στην υποψηφιότητα, τις τελευταίες ημέρες κατά τα πρότυπα του Τόνι Μπλερ που πήρε το αεροπλάνο και πήγε το 2005 στη Σιγκαπούρη μία μέρα πριν από την ανάθεση των Αγώνων του 2012 και είχε πολλές συναντήσεις με μέλη της ΔΟΕ.

Όλα αυτά θα γίνουν τον Οκτώβριο στην Κοπεγχάγη. Το προσεχές διάστημα πάντως η Επιτροπή Αξιόγησης της ΔΟΕ θα βρεθεί για ένα τριήμερο στην αμερικανική μεγαλούπολη και σίγουρα δεν θα δει μόνο τα οικονομικά στοιχεία που δείχνουν εντυπωσιακά, αλλά και τα τεχνικά στοιχεία.
Σύμφωνα με τον φάκελο υποψηφιότητας το Σικάγο προβλέπει ότι θα δαπανήσει για τη διοργάνωση 3,78 δις δολ. όταν το Τόκιο είναι στα 2,864 δις και η Μαδρίτη στα 2,666 δις δολ. Και σα να μην φτάνει το μεγάλο αυτό ποσό διαθέτουν και «δίχτυ ασφαλείας» ακόμα ένα δις. που αφορά ασφάλιστρα και άλλες καλύψεις.
Σε αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνεται η κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού (1η φωτό) κόστους 976 εκατ. δολ. που θα φιλοξενήσει 17.000 αθλητές θα κατασκευαστεί με χρήματα της ιδωτικής πρωτοβουλίας και στη συνέχει θα γίνουν κατοικίες. Τα πολυόροφα κτίρια όπως τα έχουν αυτή τη στιγμή στο μυαλό τους είναι στη νότια πλευρά της πόλης πάνω στη λίμνη και σε απόσταση 15 από το 90% των εγκαταστάσεων.
Εντυπωσιακή είναι και η πρόταση για την κωπηλασία (2η φωτό), κάτι που θα αρέσει και στον Ντένις Όσβαλντ ελεγκτή της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς του 2004 και προέδρου της Παγκόσμιας Κωπηλατικής Ομοσπονδίας. Οι αγώνες θα γίνουν κατά μήκος της παραλίας της λίμνης στην περιοχή με τους ουρανοξύστες και θα είναι ορατοί απ’ όλα τα γραφεία.
Στο φάκελο των 600 σελίδων οι Αμερικανοί απαντούν σε 227 θέματα ανάμεσά τους και για τις τιμές των εισιτηρίων των τελετών έναρξης και λήξης που θα έχουν μέση τιμή 1.216 και 1.000 δολ. αντίστοιχα. Όσο για τα αθλήματα της κολύμβησης και του μπάσκετ που είναι υψηλής τηλεθέασης αλλά και ενδιαφέροντος η μέση τιμή στα εισιτήρια είναι 141 δολ.