Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

«Λύγισε» η Ρωσία, κάνει περικοπές 15% στο Σότσι 2014

Η οικονομική κρίση εκτός από το Βανκούβερ και το Λονδίνο, δύο πόλεις που διοργανώνουν Ολυμπιακούς Αγώνες στα επόμενα χρόνια – 2010 και 2012 – χτύπησε και τους Ρώσους.
Ο Ντμίτρι Κόζακ αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας μίλησε για περικοπές των έργων κατασκευής κατά 15%, ποσοστό εξαιρετικά μεγάλο, εξοικονομώντας περίπου 8,3 δις δολ.
Και όλα αυτά όταν πριν από περίπου τέσσερις μήνες στο Βανκούβερ οι Ρώσοι έδιναν διαβεβαιώσεις ότι η κρίση δεν θα τους επηρεάσει ούτε στις σχεδιαζόμενες κατασκευές, αλλά ούτε και στην οργάνωση των Ολυμπιακών του Σότσι το 2014.
Μάλιστα εκεί υποστήριξαν ότι ο χρονικός ορίζοντας της διοργάνωσης είναι… μακρινός και η κρίση θα έχει ξεπεραστεί.
Όμως κάπου δεν τα υπολόγισαν σωστά. Τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα και οι περικοπές ξεκίνησαν από τον ιδιωτικό τομέα. Ενώ όταν ανέλαβαν οι Ρώσοι τους Ολυμπιακούς, το 2007, υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από κατασκευαστικές εταιρίες, αφού μιλάμε για ένα θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα, που έβλεπαν και μεγάλα κέρδη από την εκμετάλλευσή τους, ο χρόνος τους διέψευσε και τώρα επί της ουσίας «ψάχνουν και δεν βρίσκουν» εταιρίες.

Αν δεν αλλάξει η κατάσταση μέσα στους επόμενους πέντε μήνες ο Ρώσοι κινδυνεύουν να επιστρέψουν τους Ολυμπιακούς, κάτι σχεδόν απίθανο, αφού κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί και θα αποτελούσε μεγάλη ήττα ειδικά όταν στο… τιμόνι βρίσκεται ένας φιλόδοξος πρόεδρος-πρωθυπουργός, ο Βλαντιμίρ Πούτιν (φωτό).
Η ΔΟΕ πάντως έχει… κρατήσει τη δήλωση των Αυστριακών ότι είναι έτοιμοι στο Σάλτσμπουργκ, πόλη που έχασε στην εκλογική αναμέτρηση τον Ιούλιο του 2007. Μπορεί η ΔΟΕ να διάλεξε τους Ρώσους, όμως οι Αυστριακοί διατηρούν τις ελπίδες τους…