Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Με στόχους και όραμα για αναβάθμιση της ΕΟΕ


Απογοητευμένοι δείχνουν να είναι τα μέλη της νέας Ολομέλειας της ΕΟΕ, από την προηγούμενη διοίκηση σύμφωνα με τη διακήρυξη 17 εκπροσώπων ομοσπονδιών, αριθμός που είναι ικανός για να αλλάξει… καπετάνιο στο τιμόνι της Ολυμπιακής Επιτροπής. Με τον τίτλο «Στόχοι και αρχές για την αναβάθμιση του ρόλου της ΕΟΕ» μιλάνε για κρούσματα απαξίωσης, υποβάθμιση, ακόμα και για χάσιμο του παιδαγωγικού χαρακτήρα. Εμείς δεν θα σχολιάσουμε τη διακήρυξη των 11 σημείων, απλά σας την παραθέτουμε:

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το αθλητικό κίνημα της χώρας μας, κάθε άλλο παρά ικανοποίηση προσφέρει στην ελληνική κοινωνία, που βλέπει καθημερινά τα κρούσματα απαξίωσης του συστήματος να αυξάνονται επικίνδυνα με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται σταδιακά η πολιτισμική δύναμη του αθλητισμού και να χάνει τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα.
Σε αυτή τη θολή εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας, η ανάγκη της δυναμικής παρουσίας μιας αναβαθμισμένης Ολυμπιακής Επιτροπής, φαίνεται ολοένα και πιο αναγκαία.
Ο ρόλος της ΕΟΕ στα αθλητικά δρώμενα του τόπου μας, πρέπει να είναι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά ουσιώδης και παραγωγικός.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας μας έδωσαν την ευκαιρία να απογειώσουμε το αθλητικό κίνημα στη χώρα μας, εμείς όμως παραμείναμε υπνωτισμένοι από την επιτυχία τους και απλοί θεατές αυτού που επακολούθησε.
Η ΕΟΕ έχασε τον πραγματικό της ρόλο στο αθλητικό κίνημα κι έμεινε στη σκιά των γεγονότων, αδρανής και απαξιωμένη, τόσο εντός όσο και εκτός της Ελλάδας.
Οι επερχόμενες εκλογές για νέα διοίκηση στην ΕΟΕ δίνουν την ευκαιρία σε όσους πιστεύουν πραγματικά στην αναβάθμιση του ρόλου της, να στηριχτούν στις παρακάτω αρχές και στόχους.
ώστε ο μεγάλος αυτός αθλητικός θεσμός να γίνει παράλληλα και ο πιο παραγωγικός σε δράσεις, σε ιδέες και αποτελέσματα.
Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο που ακολουθεί, πιστεύουμε ότι:
1. Η ΕΟΕ πρέπει να αναλάβει την ευθύνη συντήρησης και ανάπτυξης του υψηλού αθλητισμού.
Σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες, θα εκπονήσει ειδικό πρόγραμμα τετραετούς παρακολούθησης όλων των αθλητών της Προ-ολυμπιακής ομάδας, αλλά και όσων δεν περιλαμβάνονται σε αυτήν, αλλά βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο διεθνούς διάκρισης.
2. Θα εξασφαλίσει για το σκοπό αυτό, εκτός από την σχετική κρατική οικονομική ενίσχυση, οικονομικούς πόρους από τον ιδιωτικό παράγοντα, με τη μορφή χορηγιών ή δωρεών.
3. Η επιστημονική υποστήριξη του υψηλού αθλητισμού, θα πρέπει να αποτελέσει κύριο μέλημα της ΕΟΕ, ώστε ο ελληνικός αθλητισμός να μπει σε νέες και σταθερότερες βάσεις.
4. Μέχρι σήμερα η ΕΟΕ υπήρξε απούσα και αδιάφορη στην όλο και περισσότερο διογκούμενη μάστιγα της χρήσης απαγορευμένων ουσιών από κάποιους αθλητές μας.
Πιστεύουμε απόλυτα στον καθαρό αθλητισμό! Πιστεύουμε αταλάντευτα στην απομάκρυνση των στοιχείων εκείνων που αμαυρώνουν την εικόνα του ελληνικού αθλητισμού! Πιστεύουμε όμως και παράλληλα, ότι η στροφή κάποιων αθλητών στην καταστροφική αυτή εμπειρία, αποτελεί έργο μισαλλόδοξων εκμεταλλευτών μιας απόλυτα κατανοητής ανθρώπινης φιλοδοξίας για μια θέση στο βάθρο.
Στόχος μας είναι να αναλάβει η ΕΟΕ την ευθύνη του ελέγχου των αθλητών, σε συνεργασία με το ΕΣΚΑΝ, τις ομοσπονδίες και Πανεπιστημιακούς φορείς.
5. Ο ρόλος της ΕΟΕ δεν περιορίζεται όμως στις δράσεις καθαρά αθλητικού περιεχομένου.
Η ανάπτυξη και διάδοση του Ολυμπιακού Πνεύματος, αποτελεί καθήκον της κάθε Ολυμπιακής Επιτροπής, καθήκον που απορρέει από τον Καταστατικό Χάρτη της ΔΟΕ.
Ετσι λοιπόν η ΕΟΕ θα αναλάβει τον συντονισμό και την οργάνωση της Ολυμπιακής Παιδείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
6. Η δημιουργία του τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, που πριν λίγο καιρό ανακοινώθηκε και θα λειτουργήσει με την οικονομική ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αποτελεί την πρώτη έκφραση παιδαγωγικής εκμετάλλευσης του χώρου.
Στον χώρο αυτό θα δραστηριοποιηθεί η ΕΟΕ και σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες, θα εκπονήσει προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών τους.
7. Η μέχρι σήμερα ανύπαρκτη συνεργασία μεταξύ ΕΟΕ και Ολυμπιονικών πρέπει να αντικατασταθεί με μια συνεχή σχέση παραγωγικής δράσης πάνω σε όλα τα προβλήματα του αθλητισμού μας.
8. Για να γίνουν όλα αυτά όμως απαιτείται η ΕΟΕ να αποκτήσει μία δομή και μια οργανωτική διάρθρωση πιο ευέλικτη, που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών.
Το νομικό της καθεστώς θα πρέπει να αναθεωρηθεί με βάση της εμπειρίες αντίστοιχων θεσμών άλλων, προχωρημένων αθλητικά χωρών.
Η νέα ΕΟΕ θα πρέπει να παίζει διεθνώς το ρόλο που της ανήκει.
9. Οι χρωματιστές παρωπίδες και οι κομματικές γραμμές δεν έχουν θέση στον αθλητισμό.
Θέλουμε μία ΕΟΕ αδέσμευτη και ανεξαρτητοποιημένη, με τη δική της αθλητική φιλοσοφία, που θα σέβεται πολιτικούς κανόνες, αλλά θα είναι αφοσιωμένη στην αναβάθμιση του αθλητισμού στη χώρα μας.
10. Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, κατέρριψε το μύθο της αδιάφορης ελληνικής κοινωνίας.
Χρέος της ΕΟΕ είναι να προχωρήσει στη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συμμετοχή στα δρώμενα του αθλητισμού.
Μόνο η ΕΟΕ έχει τη δυνατότητα πάνω από οποιαδήποτε πολιτική παραταξιακή ή οπαδική διαίρεση, να απευθυνθεί στην κοινωνία και να την εμπνεύσει αναδεικνύοντας τον τεράστιο ρόλο του Αθλητισμού.
11. Όλοι όσοι υπογράφουμε την διακήρυξη αυτή, ενώνουμε τη φωνή μας και είμαστε αλληλέγγυοι με την ομοσπονδία της Πυγμαχίας, η οποία τιμωρήθηκε ακραία από την Διεθνή Ομοσπονδία, μια τιμωρία που εκτείνεται "περιέργως" μέχρι και τον αποκλεισμό της από την συμμετοχή της στην Ολομέλεια της ΕΟΕ!!! Ενας αποκλεισμός που οδηγεί το άθλημα στην αφάνεια.
Αντίθετα, διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στην παράτυπη νομιμοποίηση ανύπαρκτων αθλημάτων και Ομοσπονδιών - φαντάσματα, νομιμοποιήσεις που μας εκθέτουν διεθνώς και δεν προσφέρουν τίποτα στον αθλητισμό μας.

Αυτή είναι η ΕΟΕ που θέλουμε, αυτή είναι η ΕΟΕ για την οποία θα αγωνισθούμε!» Ακολουθούν οι υπογραφές των 17 εκπροσώπων ομοσπονδιών:
1. Μοντέρνο Πένταθλο: Σπύρος Καπράλος
2. Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία: Αθανάσιος Βασιλειάδης
3. Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης: Αντώνης Τσαμεσίδης
4. Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος: Παύλος Κανελλάκης
5. Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία: Ιωάννης Βασιλειάδης
6. Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας: Εμμανουήλ Κατσιαδάκης
7. Ελληνική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας: Βασίλης Κατσώρας
8. Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο: Βαγγέλης Σουφλέρης
9. Ελληνική Ομοσπονδία Κάνοε-Καγιάκ: Αντώνης Νικολόπουλος
10. Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης: Στέλιος Προσαλίκας
11. Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας: Περικλής Τρικαλιώτης
12. Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας: Θωμάς Τιμαμόπουλος
13. Ελληνική Κωπηλατική Ε.Φ.Ν.Σ.: Γιάννης Καρράς
14. Ελληνική Ομοσπονδία Χόκεϊ: Δημήτρης Χατζημιχάλης
15. Ελληνική Ομοσπονδία Παγοδρομιών: Χρήστος Χατζηαθανασίου
16. Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία: Αθανάσιος Κανελλόπουλος
17. Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας: Ισίδωρος Κούβελος