Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Εξακολουθεί η ΕΟΕ να είναι ο… φτωχός συγγενής

Αν νομίζετε ότι κάτι έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες και η ΕΟΕ έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος σε πρωτοβουλίες και κινήσεις σε τομείς όπως το ντόπινγκ και η προώθηση των Ολυμπιακών Αξιών κάνετε μεγάλο λάθος.
Αρχίζει σήμερα στο Ίδρυμα Ευγενίδου διημερίδα με θέμα: «Doping: Το Φαινόμενο της «Ντροπής» για το Ολυμπιακό Ιδεώδες και τις Ανθρώπινες Αξίες» που δυστυχώς για τον εκπρόσωπο του Ολυμπιακού ιδεώδους στην Ελλάδα διοργανώνουν όλοι οι άλλοι εκτός από την ΕΟΕ.
Μέχρι και ο Δήμος Αθηναίων είναι μεταξύ στους συμμετέχοντες με τον πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο απλά να έχει προσκληθεί όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Ιδρύματος για να τοποθετηθεί στο ένα από τα δύο στρογγυλά τραπέζια και μάλιστα χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την παρουσία του όπως φαίνεται στο πρόγραμμα.
Η ΕΟΕ εξακολουθεί να είναι ο… φτωχός συγγενής και αντί να ηγείται των πρωτοβουλιών, ακολουθεί τους άλλους σε δικά της θέματα.

Σήμερα και αύριο λοιπό στο Ίδρυμα Ευγενίδου από τις 16.30 έως και τις 21.15 διοργανώνεται η διημερίδα από τους: European Centre for the Quality of Life – E.C.Qua.L. και Εργαστήριο Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Και συμμετοχή τους: Δήμος Αθηναίων, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόγραμμα “ΑΘΗΝΑ” ΕΚΠΑ Ίδρυμα Ευγενίδου.
Στην πρόσκληση συμμετοχής που είναι ελεύθερη για το κοινό αναφέρετε:
Σε μια εποχή έντονου προβληματισμού, η διημερίδα «Doping το Φαινόμενο της «Ντροπής» για το Ολυμπιακό Ιδεώδες και τις Ανθρώπινες Αξίες», με βαθύτατη ειλικρίνεια και χωρίς σκοπιμότητες, επιθυμεί να εστιάσει το ενδιαφέρον της ενάντια στη «μάστιγα» του «doping», για την ενίσχυση της προστασίας όχι μόνο της υγείας των αθλητών ή των πρωταθλητών, αλλά γενικότερα της δημόσιας υγείας.
Στην διημερίδα αυτή, διαπρεπείς προσκεκλημένοι από όλους τους τομείς της, Επιστημονιικής, Πνευματικής, Αθλητικής και Κοινωνικής ζωής του τόπου μας καλούνται να αναπτύξουν έναν υγιή, ανοιχτό διάλογο χωρίς στεγανά, έχοντας πάντα γνώμονα το ευρύ κοινό και κυρίως τους νέους, οι οποίοι οφείλουν να γνωρίζουν ξεκάθαρα τους κανόνες της άθλησης και του πρωταθλητισμού.
Σκοπός της εκδήλωσης – όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής - είναι : «να τεθούν καίρια ερωτήματα προς όλους τους φορείς καθώς και στον καθένα μας χωριστά». Στις στρογγυλές τράπεζες που διοργανώνονται, θα τεθούν λοιπόν προς συζήτηση, ερωτήματα όπως :
• Πότε και γιατί μιλάμε για το «doping» θεωρώντας το ως κάποιο πρόβλημα που ανήκει αποκλειστικά στον πρωταθλητισμό;
• Το “Doping” θεωρείται μονάχα ένα περιθωριακό πρόβλημα (ελεγχόμενο πληθυσμιακά);
• Υπάρχει ή όχι η συσχέτιση μεταξύ των ουσιών doping και των ναρκωτικών ή παραισθησιογόνων ουσιών.
• Ο ρόλος της Βιοτεχνολογίας και της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας στην εξέλιξη και εξάπλωση του φαινομένου της «Ντροπής» “Doping”.
• Ο ρόλος των ΜΜΕ στη δημιουργία μίας σύγχρονης πραγματικότητας όσον αφορά το Ολυμπιακό Ιδεώδες και τις Ανθρώπινες Αξίες.
• Το γενετικό-Γονιδιακό Doping αποτελεί ένα μύθο ή μία μάστιγα στη σύγχρονη Ιατρική θεώρηση της «Δημόσιας Υγείας».
• Ο ρόλος της «Παιδείας» μας στην απόκτηση της σύγχρονης Γνώσης καλλιεργώντας νέες και υγιείς κουλτούρες και πρότυπα στις Νέες Γενιές, στους Νεοέλληνες.
• Τελικά, το Ολυμπιακό Ιδεώδες και οι ανθρώπινες Αξίες αποτελούν ‘έννοιες’ που μας αφορούν ή μας ξεπερνούν στα σύγχρονα συστήματα και στην καθημερινότητά μας;
Σημειώνεται ότι η είσοδος στην διημερίδα είναι ελεύθερη και δεν χρειάζεται να γίνει κράτηση θέσης, αλλά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την άφιξη. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Για όσους θέλουν πληροφορίες και πρόγραμμα στη διεύθυνση: http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=863&cnode=213