Το τραγούδι «Μάνα μου Ελλάς» με συνθέτη, τον Σταύρος Ξαρχάκο, στιχουργό το Νίκος Γκάτσο θα έπρεπε να έχει ερμηνευτή τον… Γιάννη Ιωαννίδη και πολλούς άλλους από αυτούς που βρέθηκαν χθες και σήμερα στο Ίδρυμα Ευγενίδου για τη διημερίδα του ντόπινγκ.
Το greek-olympics.blogspot.com έχει ασχοληθεί πολλές φορές με θέματα ντόπινγκ, ουσίες και μεθόδους που χρησιμοποιούν αθλητές για να… ξεγελάσουν και να κλέψουν τη νίκη και έχουμε γράψει επίσης πολλές φορές ότι αν θέλει η πολιτεία μπορεί να βάλει τέλος στην ιστορία.
«Τα ψεύτικα, τα λόγια τα μεγάλα, μου τα ‘πες με το πρώτο σου το γάλα» λέει το τραγούδι και για να επιστρέψουμε στο θέμα μας όλοι μίλησαν γενικά και αόριστα, έκαναν… ευχολόγια και βαρύγδουπες δηλώσεις και… αποχώρησαν.
«Θα είμαστε αμείλικτοι στην καταπολέμηση του ντόπινγκ, ενώ η σύγκρουση με όσους εμπλέκονται σε τέτοιες περιπτώσεις θα είναι μετωπική», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης και πρόσθεσε: «Η ύπαρξη του ντόπινγκ στον αθλητισμό σημαίνει ότι έχουν καταλυθεί όλες οι αρχές στις οποίες βασίζεται ο αθλητισμός, ότι δεν έχουν τηρηθεί οι αθλητικοί κανόνες και ότι έχει τραυματιστεί ανεπανόρθωτα κάθε έννοια αθλητικής ηθικής.
Τα οποιαδήποτε κίνητρα δεν αποτελούν άλλοθι γι΄αυτούς που χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα. Ακόμα και η λεγόμενη ήπιας μορφής φαρμακοδιέγερση, με τη λήψη φαρμάκων από μαθητές και εφήβους, προκειμένου να εντυπωσιάσουν σωματικά, πρέπει να θεωρείται το ίδιο ή και περισσότερο ανησυχητική και να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και ανάλογα. Η χώρα μας έχει υπάρξει πρωτοπόρος στα θέματα καταπολέμησης του ντόπινγκ, συμμετέχοντας σε όλα τα διεθνή όργανα και τις διεθνείς διασκέψεις. Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες που υπέγραψαν στο Παρίσι, τον Οκτώβριο του 2005, τη διεθνή σύμβαση της UNESCO για την καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης και μέσα στις 30 πρώτες χώρες παγκοσμίως που ενσωμάτωσαν τη σύμβαση αυτή στο εσωτερικό τους δίκαιο».
Και πέρασε ο Γιάννης Ιωαννίδης στα κατασταλτικά μέτρα.
«Με τον τελευταίο νόμο που ψηφίσαμε στη Βουλή, τον 3708 του 2008, κάναμε πιο αυστηρές τις ποινικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των ανηλίκων αθλητών, όπου για παράδειγμα, προβλέπεται ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών σε όποιον χορηγεί σε ανήλικο απαγορευμένη ουσία. Ακόμη, ισχυροποιήσαμε το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, την αρμόδια αρχή για τη διενέργεια τακτικών και εκτάκτων ελέγχων, εφοδιάζοντάς το με περισσότερα εργαλεία για την επιτέλεση του έργου του».
Ας δούμε όμως τι δεν μας είπε ούτε ο Γιάννης Ιωαννίδης, ούτε και οι υπόλοιποι.
Δεν μας είπε γιατί ενώ ουσίες ανιχνεύονται σε εργαστήρια του εξωτερικού δεν τις έπιασε πέρσι για παράδειγμα το εργαστήριο της Αθήνας;
Δεν μας είπε πόσες εφόδους έχει κάνει η αστυνομία σε φαρμακεία, σε εργαστήρια και σε κλινικές;
Δεν μας είπε γιατί δεν έχει 10πλασιάσει τα χρήματα για τους ελέγχους ντόπινγκ, ενώ έσπευσε να μοιράσει λεφτά στις ομοσπονδίες;
Δεν μας είπε τι γίνεται στο ποδόσφαιρο και τι έκανε πάλι πέρσι όταν Ολυμπιακός και ΑΕΚ αλλού δήλωναν ότι ήταν και αλλού βρίσκονταν;
Δεν μας είπε τι γίνεται στο μπάσκετ; Εκεί θα ξέρει από πρώτο χέρι ή ότι δεν κάνει κανείς χρήση, ή ότι…
Δεν μας είπαν ακόμα οι υπόλοιποι που βρίσκονται οι ουσίες αυτές, τα σκευάσματα και τους προμηθευτές.
Δεν μας είπαν πως λαμβάνονται τα δείγματα ντόπινγκ ή αν τα ούρα είναι των αθλητών ή… άλλων;
Δεν μας είπαν γιατί δεν καθιερώνουμε πρώτοι το «βιολογικό αποτύπωμα» ώστε να ξέρουμε το… πριν και το μετά;
Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά ακόμα «δεν…» όμως στην Ελλάδα δεν αρκούν οι νόμοι και οι προθέσεις.
Χρειάζεται και η θέληση.
Ας ξεκινήσουν οι πολιτικοί, να δώσουν το καλό παράδειγμα και μετά θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι.
Όσο για τον «εξορθολογισμό» των κινήτρων και την εμπλοκή τους στη μάστιγα του ντόπινγκ, η λύση δεν είναι η περικοπή, ούτε ανάλογες κραυγές που ακούσαμε δύο μέρες τώρα στη διημερίδα με θέμα «Το φαινόμενο της "ντροπής" για το Ολυμπιακό Ιδεώδες και τις Ανθρώπινες Αξίες».