Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Τέλος στα μαγιό υψηλής τεχνολογίας που «κερδίζουν» μετάλλια

H Διεθνής Ομοσπονδία Κολύμβησης (FINA), ανησύχησε από την εκτεταμένη χρήση μαγιό υψηλής τεχνολογίας και αποφάσισε να θέσει περιορισμούς στις προδιαγραφές.
Μετά από τρεις ημέρες συζητήσεων στο Ντουμπάι με και τη διευκρίνιση ότι η κολύμβηση είναι ένα άθλημα που βασίζεται στη φυσική απόδοση του αθλητή αποφάσισαν ότι μαγιό που θα καλύπτουν το λαιμό, τους ώμους και τους αστραγάλους θα θεωρούνται αντικανονικά.
Η χρονιά που πέρασε ήταν εκπληκτική για την κολύμβηση.
Καταρρίφθηκαν 108 παγκόσμια ρεκόρ και σε 79 από αυτά οι κολυμβητές φορούσαν μόνο ένα συγκεκριμένο τύπο μαγιό. To Speedo LZR Racer (φωτό) είναι σύμφωνα με την έρευνα της FINA «υπεύθυνο» για την εξέλιξη των ρεκόρ.
Οι αλλαγές λοιπόν στα μαγιό θα ισχύσουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης τον Ιούλιο, ενώ στους περιορισμούς μπήκε ακόμα το πάχος και η πλευστότητα των συγκεκριμένων… κουστουμιών.

Η είσοδος τόσο υψηλής τεχνολογίας στον χώρο της κολύμβησης οδήγησε αρκετούς να μιλούν για αλλοίωση των αποτελεσμάτων, αλλά και για ένα νέο είδος «ντόπινγκ». Βλέπετε στην αθλητική ορολογία «ντόπινγκ» δεν είναι μόνο η χρήση απαγορευμένων ουσιών από μία λίστα, αλλά και μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι αθλητές για να κερδίσουν μέσα από την «κλεψιά».
Σε αυτή την κατηγορία μπορεί να ενταχθεί το συγκεκριμένο μαγιό, αλλά και πολλά ακόμα. Ειδικά για το μοντέλο αυτό που είναι σχεδιασμένο από τη ΝΑΣΑ, υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος συγκόλλησης των ραφών, τοποθέτηση σε συγκεκριμένα σημεία φύλλων πολυουρεθάνης που διευκολύνει μειώνοντας πάντα την αντίσταση του σώματος μέσα στο νερό.
Αυτό είναι το σημείο κλειδί για την επίτευξη μεγάλων επιδόσεων.
Η αντίσταση είναι αυτό που ήθελαν πάντα να μειώσουν οι αθλητές. Για αυτό και ορισμένοι ξυρίζουν σώμα, πόδια και κεφάλι.
Πάντως για να επιστρέψουμε στο συγκεκριμένο μαγιό που φορούσε και ο Μάικλ Φέλπς (φωτό με το συγκεκριμένο μαγιό) στο Πεκίνο, είναι «υπεύθυνο» για το 94% των χρυσών μεταλλίων, το φορούσαν σχεδόν όλοι δηλαδή, ενώ καταρρίφθηκαν 23 από τα 25 συνολικά ρεκόρ.
Κάτι ανάλογο είχαμε και πριν από μερικούς μήνες, το Δεκέμβριο, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 25άρας πισίνας με 17 παγκόσμια ρεκόρ.
Εκτός από το μήκος των μαγιό περιορισμοί μπαίνουν και στα υλικά αφού θα περιοριστούν τα μη διαπερατά από το νερό υλικά, ενώ εγκρίσεις από τη FINA θα παίρνουν και τα μοντέλα των μαγιό.
Χρώματα μαγιό, υλικά και εγκρίσεις μοντέλων θα έχουν πάρει έγκριση το Νοέμβριο και θα είναι όλα σε ισχύ από το 2010, αφού πλέον θα υπάρχει κατάλογος για όλα.