Σε μία περίοδο οικονομικά δύσκολη σε ολόκληρο τον πλανήτη, με τις μεγάλες χώρες να μην μπορούν να ξεφύγουν από αυτή και τις απολύσεις, περικοπές εργαζομένων και διαθεσιμότητες να τρέχουν, η ΔΟΕ τον… χαβά της.
Ή καλύτερα, κοιτάει να μην πάρει φωτιά το σπίτι της, να διασφαλίσει τα οικονομικά της.
Από τη μία θέλει να μειώσει τα έξοδα, από την άλλη να αυξήσει τα έσοδα, αλλά και τις κρατικές δεσμεύσεις στις μελλοντικές διοργανώσεις.
Ο Ζακ Ρογκ το είπε ξεκάθαρα στο Ντένβερ που βρέθηκε: «Πρέπει να υπάρχουν ισχυρές εγγυήσεις» είπε αναφερόμενος στις υποψήφιες πόλεις για τους Ολυμπιακούς του 2016.
Βέβαια η… καμπάνα χτυπούσε μόνο για το Σικάγο (φωτό).
Και αυτό η πόλη που θα δεχθεί την επίσκεψη των μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης σε μερικές ημέρες δεν έχει την κρατική δέσμευση ότι όλα όσα γράφει ο φάκελος υποψηφιότητας θα υλοποιηθούν.
Οι «οικονομικές υποσχέσεις» όπως τις χαρακτηρίζει η ΔΟΕ θα είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα της τριήμερης επίσκεψης στις 4 Απριλίου. Τόκιο, Μαδρίτη και Ρίο ντε Τζανέιρο διαθέτουν κρατικές εγγυήσεις ότι οι δεσμεύσεις τους θα υλοποιηθούν τόσο σε αθλητικά έργα όσο και σε υποδομές και σε οργάνωση.
Το Σικάγο όμως αν και διαθέτει σύμφωνα με τα στοιχεία τα περισσότερα χρήματα κυρίως από την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις εταιρίες που επιθυμούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο δεν είχε μέχρι την Παρασκευή τις «εγγυήσεις». Όμως ο Πατρικ Ράιαν πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης είπε την επομένη μέρα της αποχώρησης του Ζακ Ρογκ ότι εξασφάλισε ένα πακέτο 1,25 δις δολ. και ότι θα καλυφθεί και το υπόλοιπο ποσό των 2,5 δις δολ που αναφέρει ότι θα δαπανήσει.
Σύμφωνα με τους φακέλους υποψηφιότητας το Σικάγο θα δαπανήσει 3,78 δις δολ., το Τόκιο 2,864 δις δολ., το Ρίο ντε Τζανέιρο 2,81 δις δολ., και η Μαδρίτη 2,666 δις δολ.