Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Τέλος έβαλε η ΔΟΕ στη διεθνή Λαμπαδηδρομία

Ξεκίνησε σαν μία πολύ καλή ιδέα, πριν από πέντε χρόνιο από την διοργάνωση της Αθήνας και βρήκε άδοξο τέλος στην Κίνα. Ο λόγος για τη διεθνή λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας που η ΔΟΕ αποφάσισε να μην επιτρέψει να ξαναγίνει μετά τις διαμαρτυρίες της προηγούμενης χρονιάς.
Η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής που συνεδριάζει στο Ντένβερ έφερε το τέλος μιας πολύ ωραίας κίνησης που τουλάχιστον στην περίπτωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας είχε καταφέρει να ενώσει τον κόσμο.
Αντίθετα οι εκδηλώσεις υποστήριξης στο Θιβετιανούς στη λαμπαδηδρομία για το Πεκίνο δημιούργησαν πολλά προβλήματα με τις μεγαλύτερες αντιδράσεις να σημειώνονται στο Λονδίνο, το Παρίσι (φωτό) και το Σαν Φρανσίσκο. Στην τελευταία πόλη μάλιστα αναγκάστηκαν να σχεδιάσουν νέα διαδρομή για να αποφύγουν τους διαδηλωτές.

Ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Ζιλμπέρ Φελί μιλώντας τα ξημερώματα για την Ελλάδα στο Ντένβερ τόνισε ότι η ΔΟΕ είχε δει τους κινδύνους από την Αθήνα, ενώ επειδή οι Κινέζοι είχαν ξεκινήσει το σχεδιασμό της Ολυμπιακής Φλόγας για το παγκόσμιο ταξίδι της πριν από το Πεκίνο δεν μπορούσαν να το ματαιώσουν.
Μετά τις νέες αυτές εξελίξεις η Ολυμπιακή Φλόγα για τους χειμερινούς αγώνες στο Βανκούβερ το 2010 θα ανάψει με τον καθιερωμένο τρόπο στην Αρχαία Ολυμπία στις 22 Οκτωβρίου και μετά από πέντε ή έξι ημέρες διαδρομής στην Ελλάδα μέχρι την παράδοση στο Παναθηναϊκό Στάδιο στους Καναδούς.
Μετά θα πάει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για ένα ταξίδι 106 ημερών και περίπου 45.000 χιλιομέτρων μέχρι να καταλήξει στο Βανκούβερ.