Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Περικοπές και αναδιάρθρωση τα «κλειδιά» στη USOC


Από τη μία οι Αμερικανοί περιμένουν να διατηρήσουν από τη ΔΟΕ τα υψηλά έσοδα που παίρνουν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τους χορηγούς, όμως από την άλλη ξεκίνησαν το πρόγραμμα περικοπών που είχαν εξαγγείλει πριν από μερικές εβδομάδες.
Ο στόχος όπως είχαμε γράψει στις αρχές του μήνα (http://greek-olympics.blogspot.com/2009/03/blog-post_04.html) είναι κα μειώσει τα έξοδα για το 2009 η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ (USOC) από τα 142,6 σε 135,5 εκατ. δολ.
Για να το πετύχουν αυτό αρχικά μείωσαν τις θέσεις κατά 54 και από 425 για τις 45 ομοσπονδίες που έχουν θα απασχολεί πλέον 371 άτομα.
Το δεύτερο μέτρο που πήραν είναι η αναδιοργάνωση των τμημάτων με σκοπό να μην υπάρχουν διευθύνσεις στις ομοσπονδίες και την Ολυμπιακή Επιτροπή που να κάνουν το ίδιο έργο, τρίτον μειώνουν κατά 16% ταξίδια και λοιπά έξοδα στελεχών και τέλος «πάγωσαν» τους μισθούς των διευθυντών.

Με αυτές τις τέσσερις κινήσεις θα μειώσουν τα έξοδα κατά 7 εκατ. δολ. ενώ σε επίπεδο προετοιμασίας αθλητών δεν υπάρχει καμία περικοπή και το πρόγραμμα, ύψους 56 εκατ. δολ., θα υλοποιηθεί στο προπονητικό κέντρο (φωτό) όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί
Περικοπές προσωπικού εκτός από την Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ, έγιναν και στο ΝΒΑ, αλλά και στο NFL, το «αμερικάνικο ποδόσφαιρο».
Η κρίση έχει «χτυπήσει» για τα καλά τον αθλητισμό, δυστυχώς όμως στην Ελλάδα ο Γιάννης Ιωαννίδης δείχνει να μην το έχει καταλάβει.
Η ανακοίνωση για δαπάνες συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, όσα και οι Αμερικάνοι αν τα μετατρέψουμε σε δολάρια αποδεικνύει ότι κανένα μέτρο εξοικονόμησης δεν έχει παρθεί, αν και θα μπορούσαν να το κάνουν φέτος που είναι μετά-Ολυμπιακή χρονιά και οι περισσότεροι αθλητές «δηλώνουν» ξεκούραση.
Φυσικά δεν μένουν στις περικοπές. Η λύση είναι στην αύξηση των εσόδων. Για αυτό και επιμένουν στο συμβόλαιο με τη ΔΟΕ που είναι στο 33% των δικαιωμάτων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2010 και το 2012.
Σε αυτά προσθέστε και το χορηγικό πρόγραμμα και θα έχετε μία ολοκληρωμένη εικόνα. Ειδικά στους χορηγούς έχουν 5 κενές θέσεις από τις 22 εταιρίες που είχαν στο παρελθόν, αξίας 15 εκατ. δολ. κάθε μία.