Η διαφορά δυναμικότητας των δύο χωρών, τεράστια. Σε κάθε 25 μετάλλια που κερδίζουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες αντιστοιχεί σε εμάς μόλις ένα. Παρόλα αυτά Ελλάδα και ΗΠΑ δαπανούν σχεδόν τα ίδια χρήματα για τον αθλητισμό.
Μόλις χθες ο Γιάννης Ιωαννίδης ανακοίνωσε ένα πακέτο επιχορήγησης 25.5 εκατ. ευρώ χωρίς όμως να μας εξηγήσει ποια πολιτική θα ακολουθήσει το υπουργείο, ούτε πόσα θα είναι συνολικά τα χρήματα που θα διατεθούν για το 2009.
Όλα είναι στο… πόδι.
«Πάρτε τώρα τόσα και μετά βλέπουμε…»
Αυτή είναι η Ελληνική πολιτική πάνω στον αθλητισμό, ενώ ομοσπονδίες με «αρεστές» διοικήσεις θα πάρουν διάφορα ποσά μέσα στο χρόνο. Όσο για τις άλλες θα είναι στο περίμενε..
Αντίθετα στις ΗΠΑ όλα είναι διαφορετικά.
Το συνολικό ποσό για το 2009 είναι 135 εκατ. δολ. δηλαδή περίπου 110 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα η Ελλάδα θα δαπανήσει τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ για να μην πούμε 100 και τρομάξετε για έναν αθλητισμό μειωμένης… απόδοσης.
Συγκρίσεις σε διακρίσεις και μετάλλια δεν μπορούν να γίνουν.
Αυτό όμως που θα έπρεπε να εξετάσει το υπουργείο και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι ο τρόπος της διαχείρισης.
Πρώτα απ’ όλα τη διαχείριση την κάνει η Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή, εδώ η ΕΟΕ περιμένει με το χέρι ανοιχτό…
Φέτος θα γίνουν περικοπές της τάξης του 5% σε λειτουργικές δαπάνες και από τα 142 εκατ. θα πάνε στα 135 εκατ. δολ.
Το προσωπικό που απασχολούν στις 45 ομοσπονδίες είναι 425 άτομα από τα οποία τα 330 στη βάση της USOC στο Κολοράντο Σπρίνγκς.
Καμία μείωση δεν θα γίνει στο τμήμα της προετοιμασίας και το ποσό που θα διατεθεί θα είναι 50 εκατ. δολ, λιγότερα απ' όσα θα πάρουν οι Ελληνικές ομοσπονδίες.
Το 48% των εσόδων της Ολυμπιακής Επιτροπής προέρχονται από χορηγούς και προϊόντα και άλλο ένα 33% από τηλεοπτικά δικαιώματα για τους Ολυμπιακούς του 2012 και του 2016.
Φυσικά σε μία τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε δεν είναι δυνατόν να μην αντιμετωπίζουν και προβλήματα.
Έχουν κενό σε πέντε χορηγούς που κάθε ένας αξίζει 15 εκατ. δολ. για έναν τετραετή ολυμπιακό κύκλο, ενώ συζητούν για αντικατάσταση της Τζένεραλ Μότορς που είναι μεν χορηγός, αλλά έχει όπως είναι γνωστό μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης.
Προσπαθήσαμε περιεκτικά να σας δώσουμε ορισμένα στοιχεία όχι τόσο ανάμεσα στις δύο Ολυμπιακές Επιτροπές, αλλά στις δύο χώρες.
Βλέπετε στις ΗΠΑ κουμάντο στον αθλητισμό κάνει η Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως και στην Ιταλία και στη Βρετανία και στη Γερμανία και σε πολλές ακόμα προηγμένες χώρες και όχι κάποιος πολιτικός.
Δηλαδή τα μέλη που μετέχουν σε κάθε Ολυμπιακή Επιτροπή και προέρχονται από τον αθλητισμό διοικούν και μοιράζουν τα χρήματα που και πάλι δεν είναι κρατικά. Στην Ελλάδα για να γίνει αυτό χρειάζεται τόλμη, αλλά και επαγγελματικός σχεδιασμός.
Δυστυχώς μας λείπουν και τα δύο.