Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Επτά αθλήματα θέλουν να γίνουν Ολυμπιακά το 2016

Πριν από τέσσερα χρόνια, Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό των αθλημάτων στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και από 28 τα έκανε 26. Την πόρτα της εξόδου τον Ιούλιο του 2005 είδαν μπέιζμπολ και σόφτμπολ.
Όμως όλες οι ομοσπονδίες θέλουν να δουν το δικό τους άθλημα στους Ολυμπιακούς.
Έτσι εκτός από το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ που διεκδικούν και πάλι την επιστροφή τους υπάρχουν ακόμα πέντε αθλήματα που θα ήθελαν να εμφανιστούν το 2016.
Το καράτε, το ράγκμπι, το γκολφ, το σκουός και το πατινάζ ταχύτητας έχουν υποβάλλει αίτηση στη ΔΟΕ για να συμπεριληφθούν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα.
Η απόφαση θα παρθεί τον Οκτώβριο στη Κοπεγχάγη κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου της ΔΟΕ που θα επιλέξει ανάμεσα σε Σικάγο, Μαδρίτη, Ρίο ντε Τζανέϊρο και Τόκιο την πόλη που θα αναλάβει τους Αγώνες το 2016.
Και οι επτά ομοσπονδίες έχουν στείλει στη ΔΟΕ τους σχετικούς φακέλους, απαντώντας σε περίπου 80 ερωτήσεις και περιμένουν, φακέλους που θα εξετάσει η επιτροπή προγράμματος.
Ράγκμπι, σκουός, καράτε, γκολφ και πατινάζ είχαν διεκδικήσει την είσοδό τους και το 2005 χωρίς όμως επιτυχία.

Το γκολφ προτείνει αγώνες με 60 άνδρες και 60 γυναίκες με απ’ ευθείας πρόκριση των 15 κορυφαίων παιχτών και στηρίζεται πολύ στο αστέρι του αθλήματος τον Αμερικανό Τάιγκερ Γουντς (φωτό). Για να πείσει μάλιστα τη ΔΟΕ από πέρσι ξεκίνησε κανονικούς ελέγχους ντόπινγκ όπως και στα υπόλοιπα αθλήματα.
Σόφτμπολ και μπέιμπολ ήταν «εντός» και θέλουν να επιστρέψουν. Και τα δύο διαθέτουν μεγάλη δύναμη στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία χώρες που διεκδικούν Ολυμπιακούς Αγώνες, το σκουός υποστηρίζει ότι έχει στις τάξεις του 20 εκατ. παίχτες σε 175 χώρες, το καράτε 100 εκατ. σε 180 χώρες και το πατινάζ ποντάρει στο θέαμα αφού σε αγωνίσματα ταχύτητας οι αθλητές φτάνουν τα 60χλμ την ώρα.
Τέλος το ράγκμπι ήταν Ολυμπιακό αγώνισμα το 1900, το 1908, το 1920 και το 1924, οπότε γιατί όχι να το ξαναδούμε 92 χρόνια μετά το 2016.