Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

ΔΟΕ και USOC, έβαλαν «νερό στο κρασί τους»

Σε κεντρικό θέμα για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή έχει μετατραπεί η πρόθεση της να «κόψει» τα χρήματα που δίνει στην Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή (USOC), όπως έχει γράψει πρώτο το http://greek-olympics.blogspot.com καθώς και όλες οι παρασκηνιακές ενέργειες που οδήγησαν μέχρι και τον Ντικ Έμπερσολ πρόεδρο του NBC Universal που έχει τα δικαιώματα μετάδοσης στις ΗΠΑ στη συνεδρίαση στο Ντένβερ.
Όπως δείχνουν οι εξελίξεις, κερδισμένοι βρήκαν προ το… παρόν οι Αμερικανοί. Και χρησιμοποιούμε «τελίτσες» αφού η συμφωνία θα αλλάξει μετά το 2013 και οι όποιες αλλαγές θα αφορούν χρήματα του 2020, ενώ η ΔΟΕ το μόνο που κατάφερε ήταν να τους αυξήσει τη συμμετοχή σε ορισμένα έξοδα που αναφέρουμε πιο κάτω.
Αυτή είναι η είδηση της συνάντησης που έγινε τα ξημερώματα ανάμεσα σε τρία μέλη της ΔΟΕ με πολλαπλές ιδιότητες και τρία μέλη της USOC.

Ο Γκέρχαρντ Χέιμπεργκ πρόεδρος της επιτροπής μάρκετινγκ, ο Ντένις Όσβαλντ πρόεδρος της Ένωσης Ομοσπονδιών Θερινών Αθλημάτων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ο Μάριο Βάσκεζ Ράνια πρόεδρος της Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, όλοι μέλη της ΔΟΕ από τη μία και οι Λάρι Πρόμπστ, πρόεδρος, Στέφανι Στρίτερ εκτελεστική διευθύντρια, και Μπομπ Τσβρτλικ πρώτος αντιπρόεδρος από την USOC συμφώνησαν ότι η συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες κοστίζει καθώς και ότι τα οικονομικά δεδομένα από το 1996 που έγινε η συμφωνία έχουν αλλάξει.
Η USOC παίρνει το 20% από τα χρήματα της ΔΟΕ που προέρχονται από χορηγούς και 12,75% από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Σε ότι αφορά τα έξοδα συμμετέχει με ίσο μερίδιο με τις άλλες 205 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές σε δαπάνες για το ντόπινγκ, αλλά και το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS). Εδώ λοιπόν, ζητήθηκε να συνεισφέρουν περισσότερα σε ένα συνολικό ποσό που δεν είναι μικρό. «Μιλάμε για 8 ψηφία» είπε ο Ζακ Ρογκ.
Αν και δεν έγινε γνωστό το ακριβές ποσό που μπορεί να είναι από 10 εκατ. έως 99 εκατ. δολ. η ΔΟΕ άφησε να εννοηθεί ότι οι Αμερικανοί θα εξαιρεθούν από το μερίδιο τους (1/205) και θα καλύψουν μία δαπάνη μερικών εκατομμυρίων δολαρίων.
Βρέθηκε λοιπόν συμβιβαστική λύση μέχρι το 2013. Οι συζητήσεις πάντως θα συνεχιστούν, θα υπάρχει ακόμα μία επαφή για το θέμα μέσα στο 2009, με σκοπό να έρθουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία που θα ισχύσει για τα δικαιώματα του 2020.