Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Η φυλετική καταγωγή «ελέγχει» το ποσοστό της τεστοστερόνης

Κενά στα αποτελέσματα των ελέγχων ντόπινγκ αφήνει μελέτη Ελβετών για την τεστοστερόνη που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό «Sports Medicene». Ούτε λίγο ούτε πολύ οι Ελβετοί υποστηρίζουν ότι μετά από έρευνα σε 171 δείγματα ποδοσφαιριστών σε έξι διαφορετικές χώρες όπου προσέθεσαν συγκεκριμένη ποσότητα της ουσίας, τα αποτελέσματα δεν ήταν ίδια, αλλά εντελώς διαφορετικά ανάλογα με την καταγωγή.
Για παράδειγμα ενώ όριο της WADA για υποψία χρήσης είναι το «4», μιλάμε για το πηλίκο του λόγου της τεστοστερόνης δια της επιτεστοστερόνης, ορισμένοι βρέθηκαν με μεγαλύτερη συγκέντρωση και άλλοι με μικρότερη, αν και σε όλα τα δείγματα είναι χορηγηθεί η ίδια ποσότητα.
Τα συμπεράσματα είναι εντυπωσιακά. Τα δείγματα λοιπών ήταν από 57 Αφρικανούς, 32 Ασιάτες, 32 Λατινοαμερικανούς και 50 Καυκάσιου και τα αποτελέσματα έδειξαν συγκεντρώσεις 5,8 στους Λατινοαμερικανούς, 5,7 στους Καυκάσιους, 5,6 στους Αφρικανούς και 3,8 στους Ασιάτες.

Δηλαδή θα τιμωρούσαμε τους ποδοσφαιριστές από τις τρεις περιοχές, ενώ οι Ασιάτες θα τη… γλύτωναν.
Θα πείτε ότι όλοι οι υπόλοιποι είναι πολύ κοντά και σίγουρα πολύ πιο πάνω από το όριο «4» της WADA. Όμως στο ντόπινγκ δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία. Η ίδια μελέτη λοιπόν συνεχίζει και λέει ότι την ευθύνη των αριθμών έχει έναν γονίδιο (UGT2B17) που ελέγχει το μεταβολισμό των ουσιών. Ορισμένοι άνθρωποι όμως διαθέτουν μία παραλλαγή του γονιδίου που τους επιτρέπει να απελευθερώνει λιγότερη τεστοστερόνη στα ούρα και συνεπώς τα εργαστήρια ανιχνεύουν λιγότερη.
Η WADA πάντως αντί να θορυβηθεί, χαιρέτισε την ανακοίνωση των επιστημών και μίλησε για «εθνικούς διαχωρισμούς» κάτι που θα διευκολύνει και το δικό της έργο.
Ο εκπρόσωπος της WADA Φρεντερίκ Ντόνζ δήλωσε ότι οι παραπάνω λόγοι και πολλοί άλλοι οδηγούν τη WADA σε συνεργασία με το εργαστήριο της Λοζάνης να αναπτύξουν ένα νέο τεστ προσωπικό για κάθε αθλητή που βαφτίζουν «διαβατήριο».