Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

The boat race: Η Οξφόρδη κέρδισε για 5η συνεχή φορά

Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν αν και η διαφορά ήταν σχετικά μικρή σε σχέση με τη διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων.
Η Οξφόρδη κέρδισε τη λεμβοδρομία του Τάμεση με αντίπαλο το Κέιμπριτζ με χρόνο 17 λεπτά έναντι 17.12. Περίπου 3 ½ λέμβοι (70 μέτρα) χώρισαν τις δύο ομάδες στο τέρμα, μετά από 4 μίλια διαδρομής από τη γέφυρα Πάτνεϊ κοντά στο γήπεδο της Φούλαμ, μέχρι τη γέφυρα Τσίσγουικ.
Οι προσδοκίες για τους «μπλε» στη φετινή κούρσα ήταν πολύ μεγάλες και αυτό γιατί την οκτάκωπο αποτελούσαν αθλητές με ολυμπιακά μετάλλια στην κωπηλασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο και από χώρες εκτός Βρετανίας.
Δεν ήταν λίγοι αυτοί που περίμεναν να καταρριφθεί και το ρεκόρ διαδρομής που είναι 16.19 από το 1998 και έχει το Κέιμπριτζ.

Μπορεί η ομάδα της Οξφόρδης να είχε στη σύνθεσή της Ολυμπιονίκες όμως ήταν αρκετά πιο βαριά από αυτή του Κέιμπριτζ κάτι που δείχνει ότι χρειάζεται συνδυασμός πολλών παραμέτρων για να σπάσει το ρεκόρ.
Η Οξφόρδη περιορίστηκε σε μία απλή νίκη την 75η στην 155η κούρσα από το 1829 που ξεκίνησε η… κόντρα με το Κέιμπριτζ να έχει περισσότερες (79).
Αυτή ήταν η πέμπτη συνεχόμενη νίκη και η έβδομη τα τελευταία δέκα χρόνια.
Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν πολύ καλά και στο πρώτο μίλι η διαφορά ήταν μισό δευτερόλεπτο υπέρ της Οξφόρδης. Στη γέφυρα Χάμερσμιθ το Κέιμπριτζ πέρασε πρώτο (6.28.2 έναντι 6.28.9), όμως μετά η Οξφόρδη ανέπτυξε ταχύτητα δημιουργώντας διαφορά με 10.17 έναντι 10.19 στο πέρασμα Τσίσγουικ, 14.01 έναντι 14.09 στη γέφυρά Μπαρνς και 17.00 έναντι 17.12 στον τερματισμό (φωτό 2).
Η κούρσα στον Τάμεση είναι η ιστορικότερη λεμβοδρομία ανά τον κόσμο και θα μπορούσε κάλλιστα να συμπεριληφθεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012 στο Λονδίνο. Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι είναι στις όχθες του ποταμού που διασχίζει τη βρετανική πρωτεύουσα για να δουν την κούρσα, ενώ και από τεχνικής άποψης υπάρχουν οι προϋποθέσεις.
Η λέμβος είναι ολυμπιακών προδιαγραφών βάρους 96κιλών και 19,9 μέτρων μήκους όπως και η οκτάκωπος με πηδαλιούχο, ενώ η συγκεκριμένη κατηγορία συμπεριλαμβάνεται στην κωπηλασία στους Ολυμπιακούς.
Δεν αποκλείεται λοιπόν σε μερικά χρόνια να δούμε την κούρσα στους Ολυμπιακούς το 2012. Μόνο που αν συμβεί η Οξφόρδη δεν θα έχει πλεονέκτημα με τους αθλητές όπως σήμερα, αφού θα έχουν υποχρεώσεις με τις ομάδες τους στην κωπηλασία.
Όσο για τη συνέχεια η κούρσα για το 2010 έχει προγραμματιστεί ανήμερα του Πάσχα 3 Απριλίου στις 18.30 ώρα Ελλάδας.
Για όσους θέλουν περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφικό υλικό και βίντεο μπορούν να τα βρουν όλα στη διεύθυνση: http://www.theboatrace.org