Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Ο Γιάννης Ιωαννίδης έχασε τη μεγάλη ευκαιρία…

Αν κάνετε μία σύντομη αναδρομή σε προηγούμενα άρθρα στο http://greek-olympics.blogspot.com θα διαπιστώσετε ότι δεν είμαστε υπέρ της ασύδοτης οικονομικής δαπάνης στον αθλητισμό.
Είμαστε υπέρ της διάθεσης χρημάτων, όμως θα πρέπει και τόπο να πιάνουν, αλλά και κριτήρια να υπάρχουν. Το ότι ο πρόεδρος αυτής ή της άλλη ομοσπονδίας είναι κομματικό στέλεχος ή ανήκει στο αντίπαλο κόμμα δεν είναι υπεύθυνο κριτήριο χρηματοδότησης.
Δυστυχώς όμως η πολιτεία, όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει κάνει τίποτε προς αυτή την κατεύθυνση. Και η σημερινή κυβέρνηση και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβλεπαν με δικό τους… πρίσμα τα αθλήματα. Πολιτική και στρατηγική στον αθλητισμό ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει.

Βέβαια σε άλλες χώρες τα κριτήρια είναι εντελώς διαφορετικά. Ακόμα και σε αυτές που διοργανώνουν Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως η Βρετανία δεν φοβούνται να κάνουν περικοπές ειδικά τώρα σε μία πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο. Σε οχτώ αθλήματα που δεν κέρδισαν μετάλλια στο Πεκίνο θα κοπούν 73 εκατ. δολ. για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Η ξιφασκία, το χάντμπολ, το πινγκ πονγκ, το βόλεί, η υδατοσφαίριση, η άρση βαρών, η πάλη και η σκοποβολή θα πάρουν για προετοιμασία πολύ λίγα χρήματα, αφού άλλωστε έχουν και πολύ λίγες ελπίδες διάκρισης το 2012.

«Δεν πετάμε λεφτά» είναι το σκεπτικό των Βρετανών.
Εδώ, σε ανάλογη περίπτωση θα είχαν… πέσει όλοι πάνω στην κυβέρνηση αν τολμούσε να «κόψει» χρήματα την περίοδο της δικής μας Ολυμπιάδας. Εδώ δεν τολμά τώρα ο Γιάννης Ιωαννίδης να κάνει κάτι έστω και τώρα, που θα του έδιναν όλοι δίκιο και θα του έβγαζαν το καπέλο…
Στο «Νησί» τα πράγματα είναι διαφορετικά και ενδεικτικά σας λέμε ότι ειδικά για τη σκοποβολή ο προϋπολογισμός της είναι μικρότερος κατά 76% !
Έτσι κάνουν οικονομία. Με κριτήρια και με στρατηγική για να μην μπορεί να φωνάξει κανένα άθλημα. Στο κάτω-κάτω υπάρχει και η ιδιωτική πρωτοβουλία που δεν την έχουμε δει να ανθεί στις κρατικοδίαιτες ομοσπονδίες.
Θα μπορούσε για παράδειγμα ο Γιάννης Ιωαννίδης σε συνεργασία με την ΕΟΕ να φτιάξει κατηγορίες αθλημάτων με βάση τις διακρίσεις και από εκεί να βγαίνουν και τα χρήματα που θα παίρνουν, είτε ο πρόεδρος είναι ΝΔ είτε όχι…
Και επειδή μιλήσαμε για ιδιωτική πρωτοβουλίαη Οργανωτική Επιτροπή «Λονδίνο 2012» συμφώνησε με την Crystal CG ως χορηγός ψηφιακής εικόνας, ο έκτος από την τρίτη κατηγορία όπως τις έχουν κατατάξει αξίας 14,7 εκατ. δολ.
Οι Λονδρέζοι ελπίζουν να συγκεντρώσουν 2.9 δις δολ. από τις ιδιωτικές εταιρίες, έχουν ήδη 16 χορηγούς και στις τρεις κατηγορίες του προγράμματός τους από τους οποίους 7 στην μεγάλη κατηγορία, τρεις στη δεύτερη και έξι στην τρίτη.