Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

1,3 δις κινέζοι τηλεθεατές στη «ζυγαριά» της ΔΟΕ για τα δολάρια

Το περιβάλλον της ΔΟΕ είναι χτισμένο γύρω από τους χορηγούς και τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Αυτό που ενδιαφέρει και τις τρεις πλευρές και έχουμε επισημάνει από το http://greek-olympics.blogspot.com είναι η δυνατότητα να βλέπουν Ολυμπιακούς Αγώνες όσο το δυνατόν περισσότεροι ώστε και τα έσοδα να είναι ανάλογα.
Για αυτό τον λόγο με την ευκαιρία της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ στο Ντένβερ, είπαν να «κλείσουν» και μερικές συμφωνίες. Ενώ είναι σε εκκρεμότητα η συμφωνία με το τηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ (NBC ή ABC) από το οποίο περιμένουν τουλάχιστον 2 δις δολ. είπαν να… δέσουν τους Κινέζους που αποτελούν σχεδόν το ¼ της παγκόσμιας τηλεθέασης.

Το CCTV (China Central Television), το κρατικό κανάλι που είχε τα δικαιώματα μετάδοσης και στο Πεκίνο θα δείξει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2010 στο Βανκούβερ και το 2012 στο Λονδίνο. Μάλιστα το συγκεκριμένο δίκτυο έχει τα δικαιώματα στην Κίνα για το ίντερνετ, την κινητή τηλεφωνία, αλλά και τη συνδρομητική τηλεόραση.
Ενθουσιασμένος δηλώνει για τη συμφωνία ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ και όχι άδικα αφού μόνο στην Κίνα τους Ολυμπιακούς θα δούνε 1.3 δις τηλεθεατές. Αριθμός εξαιρετικά σημαντικός για την… πίτα της ΔΟΕ που εμφανίζει πάνω από 4 δις τηλεθεατές μόνο για την Τελετή Έναρξης δικαιολογώντας τις απαιτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων προς τους χορηγούς.
Και αφού έχουν μία «μεγάλη βάση» ως κοινό πηγαίνουν στις ΗΠΑ όπου είναι και τα πάρα πολλά λεφτά για να «κλείσουν» τον προϋπολογισμό μιας και το δίκτυο που θα πάρει τα προνόμια θα κληθεί να πληρώσει για τους Αγώνες του 2014 και του 2016 πάνω από 2,3 δις δολ.