Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Το 20% των Κινέζων αθλητών δηλώνει ψεύτικη ηλικία

Την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο έγινε μεγάλη συζήτηση για τις ηλικίες ορισμένων Κινέζων αθλητών που πήραν μέρος στη γυμναστική. Η κατηγορία ήταν ότι δήλωσαν ψεύτικη ηλικία και κακώς αγωνίστηκαν αφού δεν είχαν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.
Ο Μπορύνο Γκράντι, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Leon» είχε υποστηρίζει ότι αποδέχθηκε τα επίσημα έγγραφα της ΔΟΕ και την Κινεζικής κυβέρνησης που έλεγαν ότι δεν έγινα καμία παρανομία σχετικά με τις γυμνάστριες Χε Κεξίν, Γιάνγκ Γουγιάν και Γανγκ Γιλίν για τις οποίες το 2007 τα έγγραφα έλεγαν ότι είναι 13 ετών, όμως έναν χρόνο μετά (2008) ήταν 16(!) και αγωνίστηκαν στο Πεκίνο.

Βέβαια μπορεί τα μετάλλια και οι διακρίσεις να παρέμειναν στην Κίνα όμως στη συνέχεια οι Κινέζοι όχι απλά έκαναν έρευνα σε βάθος, αλλά αποφάσισαν να βάλουν τέλος στην ιστορία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα εξετάστηκαν 15.000 αθλητές και αποδείχθηκε ότι το 20% έλεγαν ψέματα για την ηλικία τους, ή καλύτερα είχαν ψεύτικα πιστοποιητικά.
Η παραποίηση της ηλικίας δεν αφορά μόνο γυμναστές και γυμνάστριες. Είναι σε όλα τα σπορ. Ακόμα και στο μπάσκετ. Ακόμα και για τον σούπερ σταρ του ΝΒΑ, Γι Γιανλίν υπάρχουν αναφορές ότι έχει παραποιήσει τα σχετικά έγγραφα. Ειδικά στο μπάσκετ, πέρσι η Κίνα ανέφερε ότι 36 παίχτες έχουν αλλάξει ημερομηνίες γέννησης.
Γιατί όμως το κάνουν αυτό οι Κινέζοι.
Ένα κίνητρο είναι να αγωνίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες αποκομίζοντας πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους. Για παράδειγμα ένας αθλητής ηλικίας 21 ετών θα έπρεπε να αγωνίζεται στους άνδρες στο στίβο, όμως αν δηλώνει 18 μετέχει στους εφήβους. Πρόκειται για «κλοπή» ειδικά όταν μιλάμε για μετάλλια.
Η έρευνα των αρχών στηρίχτηκε σε ανάλυση ακτινογραφιών των οστών και απέδειξε ότι 2.000 αθλητές δεν μπορούν να επιλεγούν για συμμετάσχουν στις κατηγορίες εφήβων-νεανίδων, ενώ ακόμα 1.000 θα πρέπει να αλλάξουν κατηγορίες.
Οι αλλαγές θα φέρουν ανακατατάξεις στις ομάδες που θα παρουσιάσει η Κίνα το 2010 στους Ασιατικούς Αγώνες που διοργανώνει στην πόλη Γκουανγκτζού.