Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Χορηγός θα πληρώσει το ανθρακικό αποτύπωμα στο Βανκούβερ

Τρεις ημέρες έχουν περάσει από την «Ώρα της Γης». Μία κίνηση που έκαναν εκατομμύρια άνθρωποι στον Πλανήτη με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους ηγέτες του κόσμου, αφού οι κάτοικοι της Γης δείχνουν να είναι ένα βήμα μπροστά. Το περιβάλλον και η προστασία τους βρίσκεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, σε ότι συμβαίνει στην καθημερινότητά μας.
Μία από αυτές τις εκφάνσεις είναι ο αθλητισμός και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η ΔΟΕ τα τελευταία χρόνια από το Σίδνεϊ και μετά δίνει μεγάλη σημασία στη διοργάνωση «πράσινων αγώνων» με στόχο τη μείωση των εκπομπών των ρύπων, της βελτίωσης της ατμόσφαιρας όπως ζητούσε στο Πεκίνο, μείωση των εγκαταστάσεων και αύξηση του πρασίνου στους χώρους του Ολυμπιακού Χωριού και των αθλητικών χώρων και γενικά προσπαθεί να είναι υπάρχει και στους Ολυμπιακούς αειφόρος ανάπτυξη παράλληλη με το περιβάλλον.

Για το λόγο αυτό διοργανώνει συνέδριο σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στο Βανκούβερ, την πόλη που σε λιγότερο από ένα χρόνο θα διοργανώσει τους χειμερινούς Αγώνες το 2010.
Αναμφισβήτητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μία διοργάνωση που απαιτεί σύγχρονα οδικά δίκτυα, σταθερής τροχιάς μέσα μεταφορά, μεγάλα αεροδρόμια, νέες εγκαταστάσεις, Ολυμπιακό χωριό, ενώ μεταφέρει χιλιάδες νέους επισκέπτες που με τη σειρά τους επιβαρύνουν το περιβάλλον με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Η προσπάθεια που γίνεται είναι να μειωθεί το «ανθρακικό αποτύπωμα» που αφήνουν όλοι αυτοί. Κάτι που δεν είναι και εύκολο.
Μία μελέτη που έκαναν οι Καναδοί έδειξε ότι 300.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα δημιουργηθούν εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων στο Βανκούβερ και αμέσως άρχισαν τις ενέργειες τόσο να βρουν τα χρήματα να πληρώσουν του ρύπους, όσο και για να το μειώσουν.
Ψάχνουν δηλαδή χορηγό που θα τους δώσει 4,5 εκατ. δολ. Καναδά για να πληρώσουν τους ρύπους, ενώ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου περίμενε τους διοργανωτές μία ευχάριστη έκπληξη.
Η εταιρία Coca-Cola εκ των χορηγών της ΔΟΕ θα… τρέξει στο Βανκούβερ για πρώτη φορά με τη συνεργασία και της WWF Καναδά, ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης όλων των συσκευασιών που θα διαθέσει. Ο στόχος είναι 100% περισυλλογή των πλαστικών μπουκαλιών στο Ολυμπιακό Χωριό και σε όλες τις αγωνιστικές εγκαταστάσεις.
Παράλληλα στηρίζει και τη λαμπαδηδρομία επί Καναδικού εδάφους αφού η διεθνής λαμπαδηδρομία που μαζί με τη Samsung ήταν χορηγοί καταργήθηκε. Το σύνθημα της Coca-Cola είναι «ζήσε θετικά», σκοπό έχει να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής της ανακύκλωσης των Καναδών και θα προσπαθήσει να το… περάσει στη λαμπαδηδρομία.