Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Προς αρμοδίους και μη: «Καληνύχτα και όνειρα γλυκά»

Πολλές φορές δεν είναι καλό να σχολιάζεις «εν θερμό» ορισμένα θέματα, όμως δεν θα διαφωνήσει κανείς στο http://greek-olympics.blogspot.com προσπαθούμε να δούμε όχι πίσω από τις ειδήσεις στο παρασκήνιο, αλλά πέρα από αυτές. Επίσης δεν κρύβουμε την ενόχλησή μας όταν αυτά που θα έπρεπε να έχουν γίνει στη χώρα μας βλέπουμε με ευκολία να τα κάνουν άλλοι λαοί.
Το θέμα μας σήμερα αφορά το περιβόητο «Ολυμπιακό Πανεπιστήμιο». Ένα ίδρυμα που θα έπρεπε να λειτουργεί εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα και που δεν υπάρχει ούτε στα… χαρτιά. Δεν θα πούμε τα γνωστά ότι εδώ γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες και άλλα τέτοια.
Θα σας πούμε όμως ότι οι Βρετανοί σχεδιάζουν από τώρα να δημιουργήσουν και να στεγάσουν το «Ολυμπιακό Πανεπιστήμιο» στο Ολυμπιακό Χωριό των Αγώνων του 2012 στο Στράτφορντ. Δηλαδή από το 2009 προγραμματίζουν τι κάνουν όχι μόνο τις εγκαταστάσεις μετά τους Ολυμπιακούς, αλλά και πως θα αξιοποιήσουν την κληρονομιά.

Έτσι τα χρήματα από τους φορολογούμενους που θα δαπανηθούν και που ξεπερνούν τα 11 δις ευρώ θα πιάσουν τόπο, αφού από αυτό το νέο ίδρυμα θα αποφοιτούν στελέχη του αθλητισμού σε όλους τους τομείς. Ξέρετε πολύ καλά ότι αθλητισμός δεν είναι μόνο προπονητική, αλλά και διοίκηση και μάρκετινγκ και τηλεόραση και επικοινωνία και πολλά ακόμα.
Εκεί στη Βρετανία το γνωρίζουν και δεν θα πρέπει να σας προξενεί έκπληξη όταν σε μερικά χρόνια τα ελληνόπουλα επιλέγουν για σπουδές το συγκεκριμένο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Και δεν είναι μόνο αυτό στο Ολυμπιακό Πάρκο θα στεγαστεί ένα αθλητικό γυμνάσιο, τρία νέα δημοτικά σχολεία, ενώ υπάρχει πρόταση και για κατασκευή 10.000 κατοικιών.
Όλα αυτά τα σχέδια παρουσίασε χθες ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον και ήταν για αρκετό καιρό θέμα δημόσιας διαβούλευσης, όπως άλλωστε με τα περισσότερα θέματα στο προηγμένο κράτος της Βρετανίας.
Θέλουν να δημιουργήσουν την επομένη των Ολυμπιακών Αγώνων, το 2012 μία ζωντανή, ακμάζουσα νέα κοινότητα που περιβάλλεται από ένα όμορφο πάρκο (1η φωτό) δημιουργώντας ποιοτική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής με εξαιρετικές αθλητικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις.
Όσο για το Ολυμπιακό Στάδιο (2η φωτό) είναι γνωστό ότι και εκεί θα κάνουν απόσβεση του κόστους (600 εκατ ευρώ) αφού θα παραχωρηθεί σε κάποιον ποδοσφαιρικό σύλλογο (Λέιτον) ή σε ομάδα ράγκμπι (Σερασένς), αφού πρώτα μειωθεί η χωρητικότητα στις 25.000 θέσεις. Επίσης θα χρησιμοποιηθεί για μεγάλα πρωταθλήματα στίβου, ροκ συναυλίες και φεστιβάλ.
Αντίθετα με τους Βρετανούς, πέντε χρόνια μετά τους δικούς μας Ολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι του 2004, οι περισσότερες εγκαταστάσεις είναι κλειστές, «Ολυμπιακό Πανεπιστήμιο» δεν υπάρχει με εξαίρεση μία έδρα στη Σπάρτη που λειτουργεί αποκλειστικά στην «τρέλα» του Κώστα Γεωργιάδη, κοσμήτορα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.