Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

«Εκβιάζει» με την ηλικία των παιχτών στους Ολυμπιακούς

Ο πόλεμος χαρακωμάτων που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό ανάμεσα στη FIFA και τη ΔΟΕ σχετικά με τους ελέγχους ντόπινγκ και τις δηλώσεις «whereabouts» των ποδοσφαιριστών επεκτάθηκε.
Μετά την δημόσια διαφωνία του προέδρου της FIFA, Σεπ Μπλάτερ κα την υποστήριξη της UEFA και του Μισέλ Πλατινί για το θέμα ήρθε ώρα να περάσει στην αντεπίθεση.
Έφερε λοιπόν πρόταση να μειωθεί κατά δύο χρόνια η ηλικία των παιχτών του ποδοσφαιρικού τουρνουά στους Ολυμπιακούς Αγώνες και από 23 ετών που ήταν μέχρι τώρα να πάει στα 21 και μάλιστα το μέτρο να ισχύσει από το Λονδίνο το 2012.

Αυτό δημιουργεί πρώτα απ΄όλα υποβάθμιση του αθλήματος στους Ολυμπιακούς και θα οδηγήσει σε μείωση των χρημάτων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Αν και όλοι αναγνωρίζουν ότι τα πολλά λεφτά δεν τα φέρνει το ποδόσφαιρο στους Ολυμπιακούς μία τέτοια κίνηση που είναι προς ψήφιση στο συνέδριο του Ιουνίου θα οδηγούσε σε μείωση κάτι εξαιρετικά σημαντικό σε αυτή την οικονομική κρίση που διανύει ο κόσμος και που όλοι θέλουν να βγουν από αυτή με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες.
Βέβαια με την πρόταση του Μπλάτερ που σκοπό έχει να κάνει τη WADA να μην εφαρμόσει σχολιαστικά τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους στο άθλημα του ποδοσφαίρου διαφωνεί ο αντιπρόεδρος της FIFA, Τσούνγκ Μινγκ Τζουν από τη Νότιο Κορέα, ενώ ενδέχεται να αντιδράσουν και χώρες που είχαν διακρίσεις στο τουρνουά και που είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν παίχτες και να κάνουν μεγάλες μεταγραφές στη συνέχεια.

Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν… φοβάται
Το ερώτημα όμως παραμένει και το είχαμε επισημάνει και πριν από μερικές ημέρες όταν τα πρώτα δημοσιεύματα άρχισαν να μιλούν για τις αντιδράσεις της FIFA.
Μόνο υποκριτική θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος την ανακοίνωση: «Η FIFA και η UEFA επιθυμούν να υπογραμμίσουν τις θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα σε έναν αθλητή που προπονείται μόνος και σ΄αυτούς που ασχολούνται με ομαδικά αθλήματα. Οι τελευταίοι, είναι παρόντες στο στάδιο έξι ημέρες την εβδομάδα, άρα είναι εύκολο να εντοπιστούν. Συνεπώς η FIFA και η UEFA απορρίπτουν τον κανόνα των ατομικών whereabouts και ζητούν την αντικατάστασή του από κανόνες που θα εντάσσονται στο πλαίσιο λειτουργίας των ομάδων και μέσα στο χώρο των σταδίων».
Δηλαδή οι άλλοι αθλητές δεν γυμνάζονται έξι ημέρες την εβδομάδα και δεν εντοπίζονται εύκολα από τους ελεγκτές της WADA, όπως οι ποδοσφαιριστές για αυτό και θα πρέπει να ισχύσει για όλους τους άλλους ο κανονισμός που λέει ότι θα πρέπει καθημερινά οι αθλητές να είναι στη διάθεση της WADA μία ώρα κάθε ημέρα για αυτό και θα πρέπει να έχουν γνωστοποιήσει τρεις μήνες πριν το πρόγραμμά τους από το πρωί μέχρι και το βράδυ.
Όσο για τα ατομικά δικαιώματα και διάφορα τέτοια που επικαλούνται θα πρέπει να πούμε ότι δεν είναι καλό να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.