Όταν φωνάζουν οι αθλητές για τις αυστηρές προϋποθέσεις που έχει θέσει η WADA, η διεθνής αρχή για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, σχετικά με τον τόπο προπόνησης κανείς δεν δείχνει να ενοχλείτε.
Είναι ερασιτεχνικά αθλήματα, «κατώτερα» από το δικό μας, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και εμείς θέλουμε να κάνουμε ότι… γουστάρουμε.
Αυτό είπε με λίγα λόγια ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ για το θέμα της τα «whereabouts¨των ποδοσφαιριστών.
«Αρχικά νομίσαμε ότι όλα είναι εντάξει με τη WADA» δηλώνει ο Μπλάτερ αναφερόμενος στην υπογραφή του κώδικά της WADA και προθέτει: «Τώρα όμως όσα γίνονται μας προκαλούν έκπληξη».
Η «έκπληξη» θα ήταν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Άλλος κανονισμός για όλα τα υπόλοιπα αθλήματα και άλλος για το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.
Ειδικά το ποδόσφαιρο είναι γνωστό ότι ήταν αντίθετο με τον κώδικα της WADA για αυτό και ήταν από τις τελευταίες ομοσπονδίες που τον υπέγραψαν.
Όμως δεν καταλαβαίνουμε που είναι η δυσκολία.
Στο ότι πρέπει οι αθλητές να έχουν γνωστοποιήσει το που θα βρίσκονται μία ώρα κάθε ημέρα;
Εκτός και αν αυτό είναι το πρόσχημα. Δηλαδή η FIFA δεν μας λέει ότι το ποδόσφαιρο είναι ανεξέλεγκτο και δεν θέλουν να κάνουν τίποτε.
Όσοι παίρνουν απαγορευμένες ουσίες ας συνεχίσουν να τις παίρνουν, αλλοιώνοντας το αποτέλεσμα, αφού αποδεδειγμένα θα διαθέτουν καλύτερη φυσική κατάσταση και θα υπερτερούν έναντι των αντιπάλων τους.
Αυτό είναι το πρόβλημα και όλα τα άλλα φτηνές δικαιολογίες.
Όπως και η δήλωση του Μπλάτερ ότι «όλοι θέλουμε να καταπολεμήσουμε το ντόπινγκ, αρκεί όμως αυτό να μην εξελίσσεται σε κυνήγι μαγισσών, γιατί ποτέ δεν είχε καλό αποτέλεσμα».
Ο κανόνας είναι κανόνας και ισχύει για όλους. Όσοι αθλητές δεν βρεθούν τρεις φορές σε διάστημα 18 μηνών θα τιμωρούνται. Η WADA δεν τιμωρεί κανέναν αν δεν βρεθεί μία ή δύο φορές.
Από εκεί και πέρα όμως μιλάμε για κατ’ εξακολούθηση πρακτική και αυτό υποκρύπτει δόλο.