Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Αντίθετη η FIFA στη Βρετανική ομάδα για το 2012

Όλοι γνωρίζουν το ιδιόμορφο καθεστώς που επικρατεί στο ποδόσφαιρο στη Βρετανία. Αν και είναι μία χώρα γνωστό και ως Ηνωμένο Βασίλειο στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά και στο Μουντιάλ εμφανίζεται όχι με μία, αλλά με τέσσερις ομάδες. Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία υπάρχουν ως ανεξάρτητες ομάδες στη FIFA, όμως στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετέχει μόνο η χώρα της Μεγάλης Βρετανίας και συνεπώς στο αντίστοιχο ποδοσφαιρικό τουρνουά μετέχει μόνο Μία Ομάδα.
Τι σημασία έχουν όλα αυτά, όταν επί δεκαετίες γίνεται αυτό. Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2012 στο Λονδίνο δημιουργεί… εμπλοκές στο ποδόσφαιρο, αφού και οι τέσσερις ανεξάρτητες ομοσπονδίες θέλουν να αγωνιστούν χωρίς πρόκριση όπως γίνεται με τη διοργανώτρια χώρα που όμως είναι μία και θα πρέπει να εμφανίσει μία ομάδα, ενωμένη.
Αν και ποδοσφαιρικές προσωπικότητες όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε όλες τις φάσεις από τη διεκδίκηση μέχρι και την παράδοση της Ολυμπιακής Σημαίας στους Βρετανούς κατά τη Τελετή Λήξης στο Πεκίνο (φωτό), το άθλημα δημιουργεί τριβές και κόντρες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ βρέθηκε πριν από μερικές ημέρες στο Μπέλφαστ και προειδοποίησε ότι η Βρετανική Ολυμπιακή Ομάδα θα έθετε σε κίνδυνο τα τέσσερα ποδοσφαιρικά κομμάτια. Το γεγονός ότι η Βρετανία μετέχει με τέσσερις ομοσπονδίες – με ότι αυτό συνεπάγεται – είναι κάτι που πολλές χώρες δεν βλέπουν με καλό μάτι αφού μία ανατροπή θα οδηγούσε πολλές ομάδες από κάθε ομοσπονδία να μην εκπροσωπούνται στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και Κύπελλα.
Σκοτσέζοι, Ουαλοί και Ιρλανδοί έχουν ταχθεί κατά της εμφάνισης ενωμένης ομάδας όπως επιβάλουν οι κανονισμοί της ΔΟΕ. Μάλιστα αυτό ενθαρρύνει και ο Σεπ Μπλάτερ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις αποκαλύπτει ο Τζορτζ Πεατ πρόεδρος της Σκοτσέζικης Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.
Μάλιστα οι Σκοτσέζοι πρωτοστατούν. Με επιστολή του ο Τζορτζ Πεατ προς τον Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν αναφέρει ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω σε αυτό όποιο και αν είναι το τίμημα, κάτι που συνυπογράφουν οι ομόλογοί του στο Μπέλφαστ και το Κάρντιφ.

«Εμπρηστικές» δηλώσεις Μπλάτερ
Πάντως ο Σεπ Μπλάτερ έχει αρχίσει το τελευταίο διάστημα να δείχνει ανοιχτά τη στήριξη στις Ομοσπονδίες. Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο «Press Association» αναφέρει ότι η Ενωμένη Ομάδα δεν θέτει «κατ’ αρχήν» κίνδυνο για τις τέσσερις ομάδες, αλλά «δεν βλέπω να θέλει η Σκωτία να συμμετάσχει». Και το πάει ακόμα πιο πέρα συστήνοντας στους Βρετανούς ποδοσφαιριστές να αποφύγουν να παίξουν στην Ολυμπιακή Ομάδα του 2012.
Οι σχέσεις της ΔΟΕ με τη FIFA δεν είναι και οι καλύτερες. Κάτι η καθυστέρηση της υπογραφής για το αντιντόπινγκ κοντρόλ και τη WADA (υπέγραψαν τελευταίοι) κάτι η κόντρα για το Λονδίνο, οδηγεί σε αντιπαράθεση τους δύο μεγαλύτερους και ισχυρότερους οικονομικά αθλητικούς οργανισμούς. Γιατί μόνο ως «εμπρηστική» μπορεί να χαρακτηριστεί η δήλωση Μπλάτερ ότι «μόνο αν η ΔΟΕ διώξει το ποδόσφαιρο από το 2012 θα μπορούσε να εμφανιστεί μία βρετανική Ομάδα».

Η απόφαση στη ΒΟΑ
Πάντως η Ολυμπιακή Επιτροπή της Βρετανία (ΒΟΑ) αναφέρει ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει σχετικά με «Μία Ομάδα» η σύνθεση της οποίας θα αποφασιστεί από αυτούς. Η πρόταση που υπάρχει είναι να δημιουργηθεί μία ομάδα με παίχτες και από τις τέσσερις ομοσπονδίες (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Β. Ιρλανδία) που θα προετοιμαστούν από κοινού για τους Ολυμπιακούς.
Και κάτι για το τέλος. Μην ξεχνάτε ότι το ποδοσφαιρικό τουρνουά αφορά παίχτες μέχρι 21ος ετών με τρεις μόνο μεγαλύτερους σε ηλικία κάτι που μάλλον θα εκτονώσει την κρίση.