Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

H αλήθεια για την Κατερίνα Θάνου


Το χρονικό ενός προδιαγεγραμμένου τέλους θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της ιστορίας Κατερίνα Θάνου και Ολυμπιακοί Αγώνες. Ενός τέλους που άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια στις 12 Αυγούστου όταν οι ελεγκτές ντόπινγκ της WADA πήγαν στο αρχηγείο της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας και ζήτησαν να περάσουν από κοντρόλ η Κατερίνα Θάνου και ο Κώστας Κεντέρης.
Η συνέχεια της ιστορίας, γνωστή σε όλους. Ποτέ οι δύο αθλητές δεν πέρασαν από ντόπινγκ κοντρόλ και όπως ήταν αναμενόμενο δεν αγωνίστηκαν όχι για δύο χρόνια που ορίζουν οι κανονισμοί, αλλά για δυόμιση. Με μία διαφορά, ότι ουδέποτε τιμωρήθηκαν. Όμως όλα αυτά αφορούσαν την IAAF, αφού κάνοντας ένα δεύτερο λάθος παρέδωσαν τις κάρτες διαπίστευσης των Ολυμπιακών της Αθήνας στη ΔΟΕ λέγοντας ότι δεν μετέχουμε, άρα δεν μπορείτε να μας τιμωρήσετε.
Αυτό και έγινε. Η ΔΟΕ δεν πήρε θέση στην υπόθεση, αλλά αποφάσισε ότι αν οι δύο αθλητές εμφανιστούν και πάλι σε Ολυμπιακούς, ο φάκελος θα άνοιγε και πάλι από την αρχή.
Το λάθος της Κατερίνας το 2004 ήταν ότι δεν επέστρεψαν τις κάρτες στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή όπως είχαν προτείνει στους δύο αθλητές, αλλά και στον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Βασίλη Σεβαστή, δύο στελέχη της ΕΟΕ μετατρέποντας το θέμα από «εσωτερική» σε «διεθνή» υπόθεση. Αν οι αθλητές είχαν παραδώσει τις κάρτες τους στην ΕΟΕ, δεν θα αγωνιζόντουσαν στην Αθήνα, δεν θα υπήρχε αποκλεισμός από την IAAF και φυσικά κανένα θέμα με τη ΔΟΕ, αφού η ΕΟΕ θα τους τιμωρούσε για το πειθαρχικό αδίκημα της αναχώρησης από το Ολυμπιακό Χωριό, χωρίς άδεια.
Τώρα λοιπόν η Κατερίνα «φωνάζει» για το δικαίωμα να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το λυπηρό όμως για την ίδια είναι ότι η ΔΟΕ έχει στα χέρια της άρνηση από το κοντρόλ της Αθήνας και αυτό της αρκεί όχι μόνο να την αποκλείσει από το Πεκίνο, αλλά κάνοντας χρήση της νέας διάταξης ακόμα και από το Λονδίνο το 2012.