Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που αρχίζουν σε μία εβδομάδα στο Πεκίνο ήταν η ευκαιρία για να αλλάξουν την πόλη τους οι Κινέζοι κυρίως σε υποδομές για το μέλλον και λιγότερο για αθλητικές εγκαταστάσεις. Αν και αυτές παραμένουν εντυπωσιακές στην κατασκευή τους οι Κινέζοι ξόδεψαν όπως ορίζει και η ΔΟΕ σχεδόν 1.9 δισ. δολ. για 12 νέες εγκαταστάσεις, την ανακατασκευή παλαιότερων και 2.1 δισ. για την οργάνωση των Αγώνων ποσό σχεδόν ίδιο με αυτό της Αθήνας (1.9).
Οι εκτιμήσεις πριν από τους Αγώνες – μετά έρχεται η… λυπητερή – κάνουν λόγο για 42 δισ. δολ. (25 δισ. ευρώ) όταν η Αθήνα σταμάτησε στα 16 με τις υποδομές με μία διαφορά. Στην Αθήνα χρηματοδότης ήταν αποκλειστικά το κράτος και τώρα τρέχουν να πουλήσουν τα στάδια για να τα εκμεταλλευτούν ιδιώτες, ενώ στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας η εμπλοκή τους ιδιωτικού τομές άρχισε με την έναρξη των εγκαταστάσεων. Για παράδειγμα η «Φωλιά του Πουλιού», το Ολυμπιακό Στάδιο κατασκευάστηκε με τα μισά χρήματα των αρχών της πόλης και τα άλλα μισά από κοινοπραξία ιδιωτών που θα έχουν την εκμετάλλευση για τα επόμενα 30 χρόνια.
Το κόστος εκτοξεύτηκε με τα έργα για τη βελτίωση του περιβάλλοντος (20.5 δισ. δολ.) κυρίως στην ατμοσφαιρική ρύπανση που αν και δεν φαίνεται τρομακτική βελτίωση οι μετρήσεις δείχνουν μεγάλες διαφορές, στη διανομή και βελτίωση του πόσιμου νερού. Σε αυτά προσθέστε καινούργιους αυτοκινητόδρομους, νέες γραμμές Μετρό και καινούργιο σταθμό στο διεθνές αεροδρόμιο που μόνος έφτασε τα 4 δισ. δολ.
Βέβαια όπως έγινε και στην Ελλάδα, το κόστος δεν δείχνει να απασχολεί σήμερα, 8 ημέρες πριν από την Τελετή Έναρξης τους Κινέζους, θα αρχίσει όμως μετά, σε βαθμό πολύ μικρότερο απ’ ότι συνέβη στην Αθήνα.
Τώρα αν αναλογιστεί κανείς και τα μεγέθη, μάλλον σε εμάς κόστισε δεκαπλάσια η Ολυμπιάδα που δυστυχώς όλοι έχουν ήδη ξεχάσει…