Τεκβοντό: Ραντεβού για χρυσό στο Λονδίνο
Θα μπορούσε να γίνει και αίνιγμα του στιλ: Τι αρχίζει στο τέλος των Ολυμπιακών Αγωνων διαρκεί τέσσερις ημέρες και μας χαρίζει πάντα μετάλλιο;
Η απάντηση πολύ εύκολη: Το τεκβοντό.
Αυτή είναι η πραγματικότητα αφού από το 2000 μέχρι και το 2008 το τεκβοντό μας έχει χαρίσει ένα χρυσό, τρία αργυρά και όλα αυτά όταν μόλις πέντε Έλληνες αθλητές έχουν αγωνιστεί. Ο Μιχάλης Μουρούτσος (χρυσό μετάλλιο το 2000), ο Αλέλέξανδρος Νικολαϊδης (2000, αργυρό το 2004 και το 2008), η Έλλη Μυστακίδου (αργυρό το 2004, συμμετοχή το 2008), η Ελένη Κούβαρη (συμμετοχή το 2008) και Αρετή Αθανασοπούλου (2000 και 2004).
Απίστευτο στατιστικό για ένα άθλημα που βλέπουμε στην τηλεόραση κάθε τέσσερα χρόνια, αφού και σε αυτό όπως και σε πολλά άλλα ούτε η κρατική τηλεόραση δεν αφιερώνει ούτε δύο λεπτά το μήνα.
Το τεκβοντό λοιπόν και συγκεκριμένα ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης μας χάρισε ένα αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία +80κ. Το τέταρτο μετάλλιο για την Ελλάδα στο Πεκίνο το 2008 και το δεύτερο προσωπικό για τον Αλέξανδρο, του ιδίου χρώματος, μετά από εκείνο της Αθήνας. Παρά το πολύ υψηλό επίπεδο του τουρνουά στο οποίο μετέχουν οι 16 καλύτεροι του κόσμου ο Νικολαϊδης «άγγιξε» ακόμα και το χρυσό, αφού ο Κορεάτης Ντονκ-Μιν Τσα πήρε τον τελευταίο πόντο (5-4) δεκαεπτά δεύτερα πριν από τη λήξη του τελικού.
Θα πρέπει να περιμένει άλλα τέσσερα χρόνια, μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο το 2012, για να προσπαθήσει και πάλι. Η Έλλη Μυστακίδου (67κ.) έχασε στον πρώτο αγώνα με 1-0, η Ελένη Κούβαρη (+67κ.) με 3-1 και αποκλείστηκαν.
Κωπηλασία: Μεγάλη πρόοδο τα κουπιά
Δεν είναι μόνο το αργυρό μετάλλιο, η υψηλότερη διάκριση για την Ελλάδα στους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες, που έχει να επιδείξει η κωπηλασία. Το άθλημα είχε την πιο ολοκληρωμένη παρουσία, αφού και τα τρία πληρώματα που πήραν μέρος διακρίθηκαν. Ο Βασίλης Πολύμερος και ο Δημήτρης Μούγιος ανέβηκαν στο 2ο σκαλί του βάθρου με τον Πολύμερο να κερδίζει δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο μετά το χάλκινο της Αθήνας.
Ο Δημήτρης Μούγιος ήταν αποκάλυψη. Όχι μόνο γιατί πήρε μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών μαζί με τον Πολύμερο, αλλά επειδή έχει αυτό το… κάτι στην τύχη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πριν από το μετάλλιο πήρε τον τίτλο «Έλληνας Νο 1200» κάτι που εξαρτάται καθαρά από τις συμμετοχές κάθε χώρας, αλλά και το ωρολόγιο πρόγραμμα.
Σε τελικό είδαμε και τις κοπέλες στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών. Η Χρύσα Μπισκιτζή και η Αλεξάνδρα Τσιάβου πήραν την 6η θέση, ενώ στον μικρό τελικό στο σκιφ αγωνίστηκε ο Γιάννης Χρήστου που ήταν τελικά 10ος.
Ιστιοπλοϊα: Επιτυχιών συνέχεια..
Ένα ακόμα μετάλλιο, χάλκινο αυτή τη φορά, μας χάρισε η ιστιοπλοϊα και συγκεκριμένα στα Yngling, η Σοφία Μπεκατώρου, η Σοφία Παπαδοπούλου και η Βιργινία Κραβαριώτη. Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες στο Κινγκντάο και τις πολλές αναβολές σε κούρσες πάλεψαν και κατάφεραν να ανέβουν στο βάθρο (3ες, 48β.), με τη Μπεκατώρου να κερδίζει και δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο μετά το χρυσό της Αθήνας σε άλλη κατηγορία.
Αμέσως μετά τις κοπέλες την καλύτερη θέση πήρε ο Νίκος Κακλαμανάκης. Στα 40 του τρέχει ακόμα με το σερφ ή καλύτερα το RS:X όπως είναι το όνομα της κατηγορίας τερματίζοντας στην 8η θέση με 97β. Δύο θέσεις πιο κάτω οι Ιορδάνης Πασχαλίδης και Κώστας Τριγκώνης (10οι, 82β.) στα Tornado, έχασαν το μετάλλιο όταν του σκίστηκε το πανί στην τελευταία κούρσα που δεν τερμάτισαν.
Ο Ανδρέας Κοσματόπουλος και Ανδρέας Παπαδόπουλος (470) στη 12η θέση με 101β., η Αντωνία Φράι (RS:X) ήταν 15η με 107β., ο Αμίλιος Παπαθανασίου (Finn) με πολλά παράπονα και ακυρώσεις 15ος με 101β., ο Βαγγέλης Χειμώνας (Lazer) 15ος με 130β., η Ευτυχία Μαντζαράκη (Lazer Radial) ήταν 18η με 115β.