Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008

Σαρωτικός στα 200μ. ο Μπολτ με 19.30 (!)


Όταν ο Μάικλ Τζόνσον είχε πετύχει στους Ολυμπιακούς στην Ατλάντα (1996) σε 19.32, όλοι μιλούσαν ότι αυτό το ρεκόρ θα… κρατούσε δεκαετίες. Ήταν «αστρονομικό», απίστευτο, «διαστημικό». Ο «πάπιας» είχε κάνει μία ιστορική κούρσα. Μεσολάβησε, το Σίδνεϊ και η Αθήνα, πέρασαν δώδεκα χρόνια και σήμερα στο Πεκίνο σε μία άλλη Ολυμπιάδα ο Ουσέιν Μπολτ το… εξαφάνισε. Πέτυχε 19.30 στα 200μ. με κόντρα άνεμο. Ο Τζαμαϊκανός δεν… παράτησε την κούρσα όπως έκανε στα 100μ. όπου και εκεί πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ με 9.69 (!), αλλά κυνήγησε το ρεκόρ μέχρι τέλους. Και το κατέρριψε…
Το φαινόμενο από την Τζαμάικα, ο σούπερ σταρ των σπρίντ, ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο κέρδισε 100μ. και 200μ. με δύο παγκόσμια ρεκόρ που δύσκολα θα «σπάσουν». Δεν λέμε ότι θα χρειαστούν δεκαετίες, αλλά σίγουρα θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι το επόμενο μεγάλο ταλέντο να κάνει την εμφάνισή του.

Μεγάλη αποκάλυψη ο Δουβαλίδης
Η ευχάριστη έκπληξη στο στίβο ακούει στο όνομα Κώστας Δουβαλίδης. Ο 21χρονος αθλητής από τη Δράμα στην πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες έφτασε μέχρι και τα ημιτελικά όπου με το 13.55 πήρε την 11η θέση βάση των επιδόσεων στην τελική κατάταξη.
Δεν πέρασε στον τελικό όμως μιλάμε για πολύ μεγάλη επιτυχία, δίνοντας υποσχέσεις για την επόμενη φορά όπως είπε και ο ίδιος. Η άκυρη εκκίνηση του Ολλανδού τον «κόλλησε κάτω» στον ημιτελικό. Παρόλα αυτά τερμάτισε στην 5η θέση, περνούσαν οι τέσσερις πρώτοι, με 13.55 πραγματοποιώντας ακόμα μία πολύ καλή εμφάνιση μετά τις κούρσες στα προκριματικά με 13.49 (=πρα) και στα προημιτελικά με 13.46 (πρ).
Η Στέλα Παπαδοπούλου η τέταρτη αθλήτρια του στίβο που βρέθηκε σε τελικό (Δεβετζή, Ιακωβάκης, Τσάτουμας), πήρε την 11η θέση στη σφυροβολία με βολή στα 64.97. Μία θέση κέρδιση η Αργυρώ Στρατάκη στο έπταθλο μετά την ανακοίνωση της ΔΟΕ ότι η Λουντμίλα Μπλόνσκα (2η θέση) ήταν ντοπαρισμένη. Η Ουκρανή θα τιμωρηθεί δια βίου αφού συλλαμβάνεται για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε χρόνια. Η Στρατάκη με 5.893 είναι 24η.
Πάλη
Με μία νίκη και δύο ήττες ο Εμζάριος Μπετινίδης (74κ. ελευθέρας) πήρε την 9η θέση στην κατάταξη, μία καλύτερη από την Αθήνα (10η). Με 3-1 κέρδισε στη φάση των «8» τον Καναδό Ματ Γκέντρι, στα προημιτελικά έχασε από τον Σόσλαν Τιγκίεφ (Ουζμπεκιστάν) με 3-0, ενώ έχασε και στο ρεπεσάζ με 3-1 από τον Ρουμάνο Γκιοργκίτα Στέφαν.
Καταδύσεις
Εννέα θέσεις χαμηλότερα από την Αθήνα, βρέθηκε στο Πεκίνο η Ευτυχία Πάππα στις καταδύσεις από πλατφόρμα 10μ. Με 252 βαθμούς στον προκριματικό ήταν στην 26η θέση και δεν προκρίθηκε στα ημιτελικά (16άδα).