Μπάσκετ: Κόλλησε στην 5η θέση
Και αυτή τη φορά το μπάσκετ παρέμεινε στην 5η θέση. Όπως και στην Ατλάντα, έτσι και στην Αθήνα και στο Πεκίνο η εθνική μας έμεινε εκτός βάθρου. Τρεις συμμετοχές, τρεις 5ες θέσεις για μία ομάδα που πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο με τίτλους, αλλά σε Ολυμπιακούς… κομπλάρει.
Η μόνη δικαιολογία που έχει είναι ότι έχασε από την Αργεντινή στον προημιτελικό, την Αργεντινή που κατάφερε να πάρει τελικά το χάλκινο μετάλλιο. Όσο για τις άλλες δύο ήττες στον όμιλο αυτές ήταν από τις ΗΠΑ και την Ισπανίς, ομάδες που συναντήθηκαν και στον τελικό με τους Αμερικανούς να παίρνουν το χρυσό μετάλλιο. Τώρα οι διεθνείς μας θα περιμένουν άλλα τέσσερα χρόνια μέχρι το Λονδίνο και το 2012 και μέχρι τότε θα προσπαθήσουν να… γλυκάνουν την πίκρα τους με κανένα Ευρωμπάσκετ, ή Μουντομπάσκετ.
Πρώτος σκόρερ για την Ελληνική ομάδα ο Βασίλης Σπανούλης με 86 πόντους και ακολούθησαν οι Γιάννης Μπουρούσης (70), Αντώνης Φώτσης (66), Θοδωρής Παπαλουκάς (53), Δημήτρης Διαμαντίδης (44), Παναγιώτης Βασιλόπουλος (42), Νίκος Ζήσης (35), Ανδρέας Γλυνιαδάκης (27), Κώστας Τσιαρστιαρής (22), Γιώργος Πρίντεζης (20), Σοφοκλής Σχορτσιανίτης (15) και Μιχάλης Πελεκάνος (13). H ομάδα πέτυχε 493 πόντους υπέρ και δέχθηκε 455 σε έξι αγώνες.
Πυγμαχία
Όπως και στην Αθήνα, έτσι και στο Πεκίνο ο Ηλίας Παυλίδης πήρε την 5η θέση στην κατάταξη της κατηγορίας 91κ. με μία νίκη στον γύρο των «16» και μία ήττα στα προημιτελικά. Ο Γιώργος Γαζής (75κ.) είχε νίκη στη φάση των «32» και ήττα στους «16».
Κανόε Καγιά
Στο σλάλομ (C1) ο Χρήστος Τσακμάκης (φωτό) πήρε την 7η θέση πολύ καλύτερα από τη 15η θέση της Αθήνας, ενώ η Μαρία Φερεκίδη έφτασε μέχρι τον ημιτελικό (Κ1). Και οι δύο πραγματοποίησαν μία πολύ καλή εμφάνιση. Στα ήρεμα νερά του κανός ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης στα 1.000μ. C1 πήρε τη 13η θέση στη συνολική κατάταξη, όπως και στα 500μ. C1.
Μπίτς Βόλεϊ
Εντυπωσιακές οι Θάλεια Κουτρουμανίδου και Μαρία Τσιαρτιάνη που πήραν την 9η θέση στη γενική κατάταξη. Στον όμιλο είχαν μία νίκη, δύο ήττες και στη φάση των «16» μία ήττα. Η Βάσω Καραντάσου και η Βίκυ Αρβανίτη αποκλείστηκαν από τον όμιλο χάνοντας και στους τρεις αγώνες που έδωσαν τερματίζοντας στη 19η θέση του τουρνουά.
Άρση Βαρών
Για πρώτη φορά τα τελευταία 16 χρόνια, από το 1992 δηλαδή κανείς Έλληνας δεν ανέβηκε στο βάθρο. Το άθλημα που μας γέμιζε χαρές και μετάλλια πέρασε μία πολύ μεγάλη κρίση μερικούς μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς με 11 αθλητές να πιάνονται ντοπαρισμένοι και συμμετοχής το Πεκίνο μόλις τριών ανδρών. Καλύτερος ο Νίκος Κουρτίδης στην 9η θέση στα 105κ.
Ρυθμική Γυμναστική
Παρελθόν είναι και στη ρυθμική και το ανσάμπλ οι καλές… ημέρες των Ολυμπιακών, τότε που η Ελλάδα κέρδιζε μετάλλια και με ευκολία έφτανε στην 6άδα του τελικού. Την 9η θέση με 31.000 βαθμούς πήρε η ομάδα του ανσάμπλ με τις Δήμητρα Καφαλίδου, Ολγα Πιλάκη, Παρασκευή Πλεξίδα, Ιωάννα Σαμαρά και Νικολέτα Τσαγάρη. Στομ πρόγραμμα με τα 5 σχοινάκια ήταν στη 10η θέση (15.400 βαθμοί) και με τα 3 στεφάνια και τις 2 κορίνες στην 9η θέση (15.600 βαθμοί).
Στο σύνθετο ατομικό η Ελένη Ανδριόλα με 59.700 βαθμούς πήρε την 21η θέση στο σύνολο. Η Ελένη πήρε στο σχοινάκι 15.450, στο στεφάνι 14.750, στις κορίνες 14.100 και στην κορδέλα 15.400.
Πάλη
Κακή παρουσία για την πάλη, ένα άθλημα που έχει αναδείξει Ολυμπιονίκες. Με μία νίκη και δύο ήττες ο Εμζάριος Μπετινίδης (74κ. ελευθέρας) πήρε την 9η θέση στην κατάταξη. Μία ήττα στη φάση των «8» για τον Θόδωρος Τουνουσίδης (96κ. ελληνορωμαϊκή) που ήταν στη 17η θέση. Ήττα στον προκριματικό για τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο (120κ. ελληνορωμαϊκή) που πήρε τη 18η θέση.
Τοξοβολία
Η Ελπίδα Ρωμάντζη κατάφερε να φτάσει μέχρι τη φάση των «8» και στην 11η θέση στη γενική κατάταξη την καλύτερη για την Ελλάδα στο αγώνισμα. Η Ευαγγελία Ψάρρα ήταν 48η.
Ποδηλασία
Στην 13η θέση βρέθηκε ο Χρήστος Βολικάκης στο Κέριν και στην 17η ο Θανάσης Μαντζουράνης φτάνοντας στο ρεπεσάζ. Στο ομαδικό σπριντ η χώρα μας ήταν στη 10η θέση με τους Βασίλη Ρέππα, Θανάση Μαντζουράνη και Παναγιώτη Βουκελάτο.
Τζούντο
Το σοκ ήταν πολύ μεγάλο όταν ο Ηλίας Ηλιάδης (90κ.) το μεγάλο όνομα έχασε και μάλιστα με πτώση (ιπόν) στον πρώτο αγώνα με αποτέλεσμα να αποκλειστεί. Ο Ηλιάδης σημαιοφόρος κατά την έναρξη των Ολυμπιακών, «χρυσός» νικητής στην Αθήνα το 2004, ήταν μεγάλη μας ελπίδα για ένα – όχι απλά μετάλλιο – αλλά το χρυσό και στο Πεκίνο. Την ίδια… τύχη, είχε και ο Ταριέλ Ζιλντιρίδης (66κ.) που έχασε στον πρώτο αγώνα, ενώ καλύτερα τα πήγε ο Λαυρέντης Αλεξανίδης (60κ) που κέρδισε τον πρώτο αγώνα, έχασε στο δεύτερο και στο ρεπεσάζ και αποκλείστηκε.
Ενόργανη Γυμναστική
Αλλιώς τα υπολόγιζε και αλλιώς ήρθαν τα πράγματα για τον Βλάση Μάρα. Μία πτώση στο μονόζυγο τον έστειλε στην 60η θέση με 13.975 βαθμούς, ενώ στο άλμα με 15.525 ήταν στην 35η θέση. Η Στεφανί Μπισμπίκου στο σύνθετο ατομικό ήταν 39η θέση με 56.625 βαθμούς. Στο έδαφος ήταν 67η με 13,575β., στο άλμα 57η με 14,225β., στους ασύμμετρους ζυγούς στην 47η θέση με 14,350β. και στη δοκό στην 41η θέση με 14,475β.
Πινγκ Πονγκ
Την 9η θέση η Ελλάδα στο ομαδικό με τους Παναγιώτη Γκιώνη, Ντανιέλ Τσιόκα και Καλίνικο Κρεάνγκα. Στον α’ όμιλο είχε μία νίκη (Αυστραλία) και δύο ήττες (Κίνα, Αυστρία) και αποκλείστηκε από τη συνέχεια. Στο ατομικό και οι δύο αθλητές μας, ο Καλίνικος Κρεάνγκα και ο Παναγιώτης Γκιώνης ξεκίνησαν από τον 3ο και 1ο γύρο αντίστοιχα. Ο Κρεάνγκα κέρδισε τον πρώτο αγώνα και πέρασε στους «16» όπου έπαιξε με το Νο 2 της κατάταξης και αποκλείστηκε από τα προημιτελικά «8». Ο Γκιώνης κέρδισε τον αγώνα στον 1ο γύρο, έχασε όμως στο 2ο γύρο και σταμάτησε.
Σκοποβολή
Τυπική παρουσία με έναν αθλητή. Ο Γιώργος Σαλαβαντάκης πήρε στο σκητ, την 33η θέση. Στην Αθήνα πάντως τα είχε πάει καλύτερα (21ος).
Τένις
Μόνο ήττες σε διπλό και μονό. Η Λένα Δανιηλίδου και Άννα Γερασίμου στο διπλό έχασαν στον πρώτο αγώνα στη φάση των «32» και αποκλείστηκαν, ενώ και στο μονό η Δανιηλίδου έχασε από τον πρώτο αγώνα.
Τρίαθλο
Εγκατέλειψε η Ντενίζ Δημάκη μετά το πρώτο αγώνισμα της κολύμβησης.