Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Αρμονία και συγχρονισμός βασισμένος στα… LED


Η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας μας είχε ενθουσιάσει με την κίνηση, το συναίσθημα, τις ιστορικές μνήμες από το ένδοξο παρελθόν, αλλά και εκπλήξει με τα ποσά που διατέθηκαν όπως τα 30 εκατ. δολ. για τη δάδα του Ολυμπιακού Σταδίου. Οι Κινέζοι μπορεί να ήταν πιο… φτηνοί κατά 10 εκατ. δολ στο βωμό που θα καίει μέχρι τις 24 Αυγούστου η Ολυμπιακή Φλόγα, όμως για την Τελετή Έναρξης υπολογίζεται ότι δαπάνησαν 300 εκατ. δολ., συμμετείχαν 15.000 κομπάρσοι και έριξαν από εκατοντάδες σημεία της πόλης αμέτρητα πυροτεχνήματα.
Άλλωστε οι Κινέζοι είναι οι εφευρέτες των πυροτεχνημάτων όπως και του Χαρτιού, της Πυξίδας, στοιχεία που είχαν κεντρικό ρόλο στη «Φωλιά του Πουλιού» το Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνο, πόλης που για δύο εβδομάδες θα αποτελέσει το επίκεντρο του κόσμου. Κοντά σε αυτά προσθέστε και δράκους το σύμβολο των αυτοκρατόρων και έτσι έχουμε το πρώτο μέρος για τα παρελθόν πριν περάσουμε στο παρόν, την Κίνα των τελευταίων 100 ετών, την επανάσταση και το σύγχρονο θαύμα.
Το έργο της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών βασισμένο σε ένα φωτεινό πίνακα στο έδαφος από LED διαστάσεων 146 χ 22 μέτρα, με εικόνες από την πρόοδο, που έχει κάνει αυτός ο λαός στο πέρασμα του χρόνου. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν και οι κομπάρσοι. Από τα παιχνίδια με τα ιδεογράμματα τους κυματισμούς και τα ακριβή γεωμετρικά σχήματα μέχρι τη «Φωλιά του Πουλιού» έφτιαξαν. Και επειδή η ΔΟΕ δεν τους έκανε το χατίρι να εντάξει το «Tάι-Tσι» στο πρόγραμμα των αγώνων ως άθλημα επίδειξης μας το παρουσίασαν 2008 αθλητές Τάι-Τσι στην Έναρξη, αμέσως μετά από την μετατροπή της οροφής του Ολυμπιακού Σταδίου σε έναν καταρράκτη.
Αν κάποιος θέλει να περιγράψει την Τελετή Έναρξης στο Πεκίνο με δύο λέξεις θα μπορούσε να πει: Αρμονία και συγχρονισμός.
Εκεί στηρίχτηκαν οι Κινέζοι για να εντυπωσιάσουν τον κόσμο με τη Γη να κάνει την εμφάνισή της από το κέντρο του Σταδίου. Δεν υπήρχαν υπερβολές όπως κάποιοι θα περίμεναν και βασίστηκαν στη δύναμη της Εικόνας τόσο το τεράστιο φωτεινό από LED δάπεδο όσο και στο χείλος της Οροφής που είχε ύψος 14 μέτρα και μήκος περιμετρικά 402 μέτρα.
Αμέσως μετά η Ελληνική ομάδα ντυμένη στα λευκά έκανε πρώτη την εμφάνισή της με σημαιοφόρο τον τζουντόκα Ηλία Ηλιάδη, χρυσό Ολυμπιονίκη της Αθήνας και μία από τις ελπίδες της χώρας μας και σε αυτή τη διοργάνωση. Στους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες μετέχουν 204 χώρες.